Motion till riksdagen
2019/20:3570
av Louise Meijer m.fl. (M)

med anledning av prop. 2019/20:137 Förbättrad tillsyn på miljöområdet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om testköp under dold identitet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föreskrifterna om hur testköp under dold identitet ska genomföras ska vara i enlighet med det som föreslås i motionen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Moderaterna är positiva till ambitionen i propositionen att effektivisera tillsynen enligt miljöbalken. Förslaget om att införa en bestämmelse som gör det möjligt att föreskriva om obligatorisk efterhandsdebitering för kontrollmyndigheter som genomför livsme­delskontroll är ett sådant förslag. Om en kontrollmyndighet tar ut en avgift bör den åt­följas av en arbetsinsats från myndigheten. Om efterhandsdebitering blir regel vilar ansvaret på kontrollmyndigheten att effektivt planera och genomföra tillsynen för att sedan kunna debitera.

Moderaterna är också positiva till att propositionen innehåller förslag som ska leda till att tillsynen blir mer likvärdig i hela landet genom att länsstyrelserna ska ha rätt att förelägga en kommun som har brister i sitt tillsynsuppdrag att rätta till dessa. Modera­terna konstaterar dock att mer måste göras för att stärka likvärdigheten i tillsynen i hela landet. 

Ambitionen att effektivisera tillsynen enligt miljöbalken måste överensstämma med en myndighetsutövning som sker på ett konsekvent och förutsebart sätt. Moderaterna vill av den anledningen understryka att s.k. testköp under dold identitet, vilket föreslås tillåtas för kemiska produkter, biotekniska organismer och varor, bara ska få användas i undantagsfall av tillsynsmyndigheten för att kontrollera regelefterlevnaden.

De föreskrifter som regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om hur ett testköp ska göras ska därför innehålla följande.

I regel ska kontrollmyndigheterna således använda sig av de möjligheter som redan står till deras förfogande i tillsynsarbetet. Att myndigheter arbetar under dold identitet är ett stort avsteg från principen om att myndigheter ska arbeta under öppna och för medbor­garna iakttagbara former. Därför måste det finnas väl genomarbetade kontrollmekan­ismer på plats för att minimera risken att tillsynsmyndigheter använder sig av möjlig­heten felaktigt.

 

 

Louise Meijer (M)

 

John Widegren (M)

Betty Malmberg (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)