Motion till riksdagen
2019/20:3531
av Pia Steensland m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2019/20:107 Förbättrade möjligheter till bilstöd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att bilstödet omfattar specialanpassade bilbarnstolar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det statliga bilstödet syftar till att möjliggöra ett aktivt och självständigt liv för personer med funktionsnedsättning och leda till ökad delaktighet för dem som inte kan använda allmänna kommunikationer. Den nuvarande utformningen av bilstödet som infördes 2017 syftade till att förbättra förutsättningarna att skaffa bil för personer med låga inkomster, men också till att minska statens kostnader för efteranpassningar av bilar.

Även om intentionerna var goda har det reformerade bilstödet fått utstå kritik. Försäkringskassan har utvärderat effekterna av de nya reglerna för enskildas möjligheter att ta del av bilstödet. Utvärderingen redovisade i oktober 2018 att lagändringen på flera punkter fått önskad effekt. Genomsnittskostnaden för att anpassa en bil hade minskat, och en lägre andel av de försäkrade som ansökte under 2017 hade fått bidrag till omfattande anpassningsåtgärder än före lagändringen. Samtidigt konstaterade utred­ningen att handläggningstiderna har förlängts, och de sökande har i högre grad än tidigare hänvisats till att köpa stora och dyrare fordon samt mer fabriksmonterade anpassningar. Antalet ansökningar har också minskat. För den enskilde bilköparen har det reformerade bilstödet inneburit att det i flera fall blivit dyrare att skaffa en anpassad bil.

Eftersom det reformerade bilstödet från 2017 har medfört negativa effekter för flera enskilda bilköpare med funktionsnedsättning borde regeringen ha agerat på myndig­hetens oroväckande rapport tidigare. Kristdemokraterna föreslog i en partimotion redan 2018 (2018/19:2989) att regeringen så snabbt som möjligt skulle behandla utfallet av myndigheternas utvärdering av det ändrade bilstödet för att därefter återkomma till riksdagen med förslag på hur bilstödet kan fås att fungera bättre. Kristdemokraternas förslag fick majoritet i socialutskottet. Dessvärre reserverade sig S, MP, C och L mot beslutet i socialutskottet, och vid omröstningen i riksdagens kammare föll tillkänna­givandet. Regeringen remitterade emellertid nästan ett år efter Försäkringskassans utredning promemorian Bilstöd – Ökade möjligheter till anpassning. Även om Kristdemokraterna vidhåller att hanteringen av ärendet har tagit för lång tid välkomnar vi den aktuella propositionen som kommer att medföra förbättrade möjligheter till bilstöd.

Kristdemokraterna ser positivt på att regeringen föreslår att nivån på tilläggsbidrag A och B höjs samt att det ska vara möjligt att få anpassningsbidrag för att sänka golvet i en bil som understiger den utvändiga höjden av 2 050 millimeter. Kristdemokraterna saknar däremot åtgärder för att motverka effekterna av en dom i Högsta förvaltnings­domstolen som har medfört begränsningar inom den delen av bilstödet som kan ges till barn som till följd av en varaktig funktionsnedsättning har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Högsta förvaltningsdomstolen menar i sin dom att anpass­ningsbidrag, enligt lagen, bara kan beviljas till fast monterade anordningar på, eller ändringar av, ett specifikt fordon som innebär en varaktig förändring av fordonet. Bilbarnstolar kan emellertid inte vara fast monterade, eftersom de av naturliga skäl behöver bytas ut i takt med att barnet växer. Kristdemokraterna anser att det är viktigt att säkerställa att även barn med funktionsnedsättning kan färdas trafiksäkert. Det är därför angeläget att utreda möjligheten att bilstödet även bör omfatta specialanpassade bilbarnstolar.

 

 

Pia Steensland (KD)

 

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Cecilia Engström (KD)

Gudrun Brunegård (KD)