Motion till riksdagen
2019/20:3037
av Ingela Nylund Watz m.fl. (S)

Säkra kapaciteten över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje för fordonstrafik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna att utöka kapaciteten och minimera risken för trafikstörningar för fordonstrafiken över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Olyckan på motorvägsbron dagen före midsommarafton den 27 juni 2016 illustrerade med all önskvärd tydlighet hur sårbart det svenska vägnätet är över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje. Här möts E4 och E20 i en trång passage som utgör den naturliga till- och frånfarten för Stockholm. När/om denna passage blir helt utslagen kan trafiken ledas om över Saltsjöbron som går parallellt med motorvägsbron, genom Södertäljes stadskärna över Mälarbron, via Strängnäs/Enköping över Hjulstabron på väg 55 och med tillfart norrifrån till Stockholm eller slutligen över Mörkö med färja över Skanssundet.

Så länge Saltsjöbron och Mälarbron i Södertälje är i full funktion kan situationen antas vara hanterbar, även om det skulle uppstå mycket stora störningar för såväl persontransporterna som varuförsörjningen i en situation med begränsad framkomlighet vid ovan nämnda passage. Att så är fallet visade sig tydligt vid olyckan midsommar 2016. Men om också dessa broar skulle sättas ur spel blir situationen genast mycket allvarlig. Så allvarlig att den sannolikt skulle lamslå stora delar av Stockholmsregionen.

Några av de viktigaste aspekterna i sammanhanget är de kapacitets-, säkerhets- och sårbarhetsaspekter som finns i dagens transportsystem. Ett robust och tillförlitligt transportsystem förutsätter redundans och en tillräcklig kapacitet. Mot denna bakgrund anser vi att det är välkommet att en kapacitetsförstärkning över Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje för fordonstrafik nu ingår i den nationella planen för transportinfrastruktur. Arbetet med denna kapacitetsförstärkning måste dock planeras så att långvariga störningar för befintlig trafik såväl förbi som genom Södertälje under byggtiden kan undvikas.

Denna trånga passage är en av de viktigaste och idag mest sårbara delarna i fordonstrafiksystemet i hela landet varför det är angeläget att i planeringen lägga en betydande vikt vid säkerhets- och sårbarhetsaspekterna. De senaste årens försämrade säkerhetsläge har åter aktualiserat totalförsvarsplaneringen. Ett robust och redundant trafiksystem är en viktig parameter i detta sammanhang. Saltsjö-Mälarsnittet i Södertälje torde vara en av de mest akuta delarna av dagens trafiksystem som behöver åtgärdas ur ett säkerhets- och sårbarhetsperspektiv.

Därför måste också förutsättningarna för en helt ny trafiklösning för fordonstrafiken över Saltsjö-Mälarsnittet genom Södertälje utredas. Vi finner det angeläget att snarast möjligt planera och bygga en ny passage över eller under Södertälje kanal. Det handlar både om att säkra en god kapacitet för trafikförsörjningen till och från de stora industrier som finns i Södertälje, men också om att säkra en god kapacitet för all annan trafik som ska passera Södertälje.

 

 

Ingela Nylund Watz (S)

 

Leif Nysmed (S)

Serkan Köse (S)