Motion till riksdagen
2019/20:2981
av Edward Riedl (M)

Gårdsförsäljning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Produktionen av öl, vin och cider ökar i Sverige, och ofta är producenterna lokala turistattraktioner som skapar mervärde för andra närliggande näringar. Branschen hämmas dock av Sveriges restriktiva alkoholpolitik då producenterna inte tillåts att sälja sina produkter direkt till kunderna utan är hänvisade till Systembolaget.

Dessutom missgynnas småskaliga producenter av Systembolagets inköpspolicy. Motståndarna till gårdsförsäljning menar att denna skulle äventyra Systembolagets monopol på grund av EU:s lagstiftning. Dock visar exempelvis Finland att det går att kombinera ett alkoholmonopol med gårdsförsäljning, och det som är möjligt i Finland är självfallet möjligt även i Sverige.

Det var därför mycket välkommet att socialutskottet under föregående mandatperiod riktade ett tillkännagivande till regeringen om att verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i begränsad utsträckning och som är förenlig med Systembolagets monopol. Att få till stånd en sådan lagstiftning kan sann­olikt komma att ta tid givet att man måste ha respekt för beredningsprocesserna, och för svensk turistnäring samt lokala och småskaliga producenter är det därför viktigt att detta arbete inleds omgående.

Ska den svenska landsbygden fortsätta att leva måste nya näringar tillåtas att växa. Produktion av öl, vin och cider är en av dessa nya näringar som skapar sysselsättning


och tillväxt utanför storstäderna. Det bör uppmuntras genom att gårdsförsäljning av alkohol tillåts i Sverige.

 

 

Edward Riedl (M)