Motion till riksdagen
2019/20:2626
av Mattias Bäckström Johansson m.fl. (SD)

Utgiftsområde 21 Energi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2020 inom utgiftsområde 21 Energi enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Bakgrund 

Sverige som industrination är beroende av såväl konkurrenskraftiga priser på elenergi som leveranssäkerhet under årets alla timmar. Det är även därför som vattenkraften tillsammans med kärnkraften utgör basen i det svenska energisystemet.

Politikens inriktning

Energipolitiken ska vara inriktad på att säkerställa en långsiktigt konkurrenskraftig och tillförlitlig energiförsörjning, för såväl hushåll som näringsliv. Den politik vi står bakom syftar till att göra det möjligt för Sverige att upprätthålla en hög internationell konkur­renskraft och levnadsstandard.

Vi anser att det är viktigt för en nation att ha kontroll över sin energiförsörjning och mot den bakgrunden anser vi att en hög grad av självförsörjning prioriteras i arbetet med att uppnå energipolitikens mål är att föredra.

Denna inställning utesluter emellertid inte att energisystem kan delas över nations­gränser, men då företrädesvis med nationer i Sveriges närområde. Vi strävar därför efter att bibehålla och utveckla landets energisystem, med fokus på leveranssäkerhet, effekti­vitet och miljöansvar.

Sverigedemokraternas satsningar

Insatser för energieffektivisering

Som ett led i vår ambition att ta Sverige ur oljeberoendet, samt för att utveckla den in­hemska energiindustrin, väljer vi att avsätta resurser till en ökad satsning på energi­effektivisering. Ur ett resurs- och konkurrensperspektiv är det en självklarhet att an­vända resurserna på ett så effektivt sätt som möjligt, den som ligger i framkant har en konkurrensfördel. För vår basindustri i Sverige, som till övervägande del består av energiintensiv verksamhet, är energieffektivisering av stor betydelse med potential för betydande kostnadsbesparingar. Genom att använda mindre energi per producerad enhet stärks industrins konkurrenskraft.

Sverigedemokraterna vill årligen satsa 80 miljoner kronor för åren 2021–2022 på program för små och medelstora företags energi- och klimatarbete. Anslagshöjningen ska användas för fortsatta satsningar på omställningsarbetet i företag samt genom stöd till dessa företags marknadsintroduktion av energieffektiva produkter och tjänster främ­jas energieffektivisering samtidigt som även företagens tillväxt och konkurrenskraft stärks.

Insatser för förnybar elproduktion

Sverigedemokraterna tar bort anslaget 1:3 Insatser för förnybar elproduktion som ett led i en övergripande energistrategi som syftar till att göra marknadsförutsättningarna mer jämbördiga för olika energislag och med ett fokus mot fossilfrihet.

Energiforskning

Vår ambition med energiforskningen är att reducera Sveriges beroende av fossila bränslen och att utveckla den inhemska energiindustrin. På längre sikt kommer inte subventioner till enskilda energislag att lösa några problem. Miljövänliga och fossilfria energislag måste alltså kunna hävda sig själva på marknaden. Anslaget ska kunna användas till alla fossilfria energislag.

Laddinfrastruktur längs större vägar

På sikt står Sverige och övriga världen inför en gradvis övergång från fossila bränslen till andra energislag i transportsektorn. Ett av de starkare alternativen är eldrift, där en stor fördel för Sverige är att vi har i det närmsta en fossilfri elproduktion. En begräns­ning gällande eldrift är tillgången till laddinfrastruktur längs Sveriges vägar och där anser vi att staten har ett större ansvar. Sverigedemokraterna föreslår därför en för­dubbling av anslaget till 100 miljoner kronor.

Energiteknik

Dagens investeringsstöd för installation av solceller kan på goda grunder ifrågasättas då solceller nästan uteslutande producerar elenergi vid tidpunkter då Sverige redan har ett stort produktionsöverskott. Då anslaget uteslutande under budgetperioden avser inve­steringsstöd till solceller samt stöd till energilagring tar Sverigedemokraterna bort anslaget 1:7 Energiteknik.

Avgifter till internationella organisationer

Sverige bör delta i internationellt samarbete med andra kärnkraftsnationer i syfte att möjliggöra att fler länder får tillgång till leveranssäker och ren baskraft. En snabbare etablering av storskalig kommersiell drift av fjärde generationens kärnkraftverk skulle innebära möjligheten för såväl en utfasning av fossilbaserad kondenskraft som minskade mellanlager av använt kärnbränsle. Sverige bör därför ansluta sig till GIF, Generation IV Forum, med målsättningen att utveckla framtidens kärnkraftsteknik.

Lokal och regional kapacitetsutveckling för klimat- och energiomställning

Regeringen avsätter medel under budgetperioden till offentliga aktörer för samverkan och spridandet av erfarenheter kring lokal och regional energi- och klimatomställning. Anslaget är kopplat till det investeringspaket kring klimatklivet där man med dessa medel vill skapa förutsättningar för sina ideologiska utgångspunkter. Då Sverigedemo­kraterna inte har med motsvarande satsningar i vårt budgetförslag tas anslaget bort.

Forskningsreaktor för fjärde generationens kärnkraft

Sverigedemokraterna anslår medel för både forskning och utveckling samt uppförande av en svensk forskningsreaktor. Anslagets storlek bygger på den skrivelse som överläm­nades till Vetenskapsrådet och Kungliga Vetenskapsakademien där budget var satt till drygt 1,5 miljarder kronor under perioden 2013–2023. För att med god marginal inte underskatta kostnaden så anslås 150 miljoner kronor årligen för detta från och med 2020.

I dag utnyttjar vi endast ett fåtal procent av potentialen i det uran som grävts upp medan återstående del avses att grävas ned som avfall. Flera lovande projekt med olika typer av snabba kärnkraftsreaktorer, som även kallas för fjärde generationens kärnkraft, pågår just nu. I denna typ av reaktorer kan det tidigare använda kärnbränslet i stället återanvändas.

Utifrån att kärnkraften står för nästan hälften av vår elförsörjning har det statliga stödet till forskning på kärnteknikområdet under lång tid varit ytterst blygsamt. För att kunna uppnå ny, modern och än mer säker kärnkraft i Sverige behövs också en hög nationell kompetens och för detta behövs ökat stöd till kärnkraftsforskningen. Framtiden kräver ren energi till rimliga priser och i det perspektivet måste forskningen få fart. En lämplig plats för en forskningsreaktor skulle kunna vara Oskarshamn, där det i dag använda kärnbränslet finns.

Vätgasstrategi

Betydande satsningar sker globalt på fordon med bränsleceller med vätgas som energi­bärare. The Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking beräknar i en studie från 2019 att vätgas kan möta över 20 procent av efterfrågan på energi och ge 5,4 miljoner arbets­tillfällen i Europa till år 2050.

I Suldal i Norge planeras en av världens största vätgasfabriker, som ska drivas helt på förnybar vattenkraft. På en sträcka i norra Tyskland har ett första vätgaståg börjat rulla och vätgasstationerna är betydligt mer vanligt förekommande där än i Sverige. I Japan finns närmare 100 tankställen och i Sydkorea satsas stort på fler vätgasmackar. Sist men inte minst aviserar nu även Kina ett ambitiöst mål om 100 000 bränslecells­bilar till 2025 och omfattande satsningar på vätgasdrivna fordon i lokaltrafik.

I Sverige har dock tekniken en rätt blygsam tillvaro, trots potentialen i denna teknik, och det finns dessvärre endast ett fåtal vätgasstationer. Mycket på grund av att det finns få färdiga bränslecellsfordon att köpa eller leasa från olika biltillverkare. Det finns däremot ett flertal kommuner som i dag testar bränslecellsbilar, men en förutsättning för en bredare introduktion av bränslecellsfordon är att det finns en infrastruktur för att tanka fordonen, vilket i dag saknas.

En annan viktig del vad gäller bränslecellstekniken är att den kan användas till mycket mer än bara bilar, exempelvis kan man byta ut dieseldrivna elgeneratorer som i dag används som reservkraft på sjukhus, serverhallar och liknande. Fördelen är även att vätgasen inte blir gammal till skillnad från dieseln som är en färskvara med ett bästföre­datum. Bränslecellstacken kan även stå inomhus vilket är mer komplicerat med ett dieselverk som dessutom har en hög ljudnivå och avger rökavgaser, vilket man helt slipper med bränslecellstekniken.

Sverigedemokraterna vill därför tillföra medel för att fler pilotanläggningar ska komma på plats i syfte att bygga upp en infrastruktur för såväl lättare som tyngre fordon samt för att vidareutveckla tekniken i en vätgasstrategi för Sverige.

Anslag

Anslagsförslag 2020 för utgiftsområde 21 Energi

Tabell 1

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Statens energimyndighet

304 609

 

1:2

Insatser för energieffektivisering

203 000

+80 000

1:3

Insatser för förnybar elproduktion

25 000

−25 000

1:4

Energiforskning

1 567 723

+20 000

1:5

Laddinfrastruktur längs större vägar

50 000

+50 000

1:6

Energimarknadsinspektionen

135 272

 

1:7

Energiteknik

835 000

−835 000

1:8

Elberedskap

258 000

 

1:9

Avgifter till internationella organisationer

25 328

+1 000

1:10

Lokal och regional kapacitetsutveckling för klimat- och energiomställning

65 000

−65 000

 

Nya anslag

 

 

2:1

Forskningsreaktor för fjärde generationens kärnkraft

 

+150 000

2:3

Vätgasstrategi

 

+100 000

Summa

3 468 932

−524 000

1:2 Insatser för energieffektivisering

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

80 000

80 000

80 000

Sverigedemokraterna vill årligen satsa 80 miljoner kronor för åren 2021–2022 på pro­gram för små och medelstora företags energi- och klimatarbete. Anslagshöjningen ska användas för fortsatta satsningar på omställningsarbetet i företag samt genom stöd till dessa företags marknadsintroduktion av energieffektiva produkter och tjänster främjas energieffektivisering samtidigt som även företagens tillväxt och konkurrenskraft stärks.

1:3 Insatser för förnybar elproduktion

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

25 000

25 000

25 000

Anslaget tas bort för att göra marknadsförutsättningarna mer jämbördiga för olika energi­slag och med ett fokus mot fossilfrihet.

1:4 Energiforskning

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

20 000

20 000

20 000

Energiforskningen ska reducera Sveriges beroende av fossila bränslen och utveckla den inhemska energiindustrin och där ökar vi ambitionen.

1:5 Laddinfrastruktur längs större vägar

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

50 000

50 000

50 000

En begränsning gällande eldrift är tillgången till laddinfrastruktur längs Sveriges vägar och där anser vi att staten har ett större ansvar. Sverigedemokraterna föreslår därför en fördubbling av anslaget till 100 miljoner kronor.

1:7 Energiteknik

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

835 000

10 000

10 000

Då anslaget uteslutande under budgetperioden avser investeringsstöd till solceller samt stöd till energilagring tas anslaget bort.

1:9 Avgifter till internationella organisationer

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

1 000

1 000

1 000

Sverige bör ansluta sig till GIF, Generation IV Forum, med målsättningen att utveckla framtidens kärnkraftsteknik.

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

65 000

 

 

1:10 Lokal och regional kapacitetsutveckling för klimat- och energiomställning

Anslaget tas bort då det är kopplat till det investeringspaket kring klimatklivet där man med dessa medel vill skapa förutsättningar för sina ideologiska utgångspunkter.

2:1 Forskningsreaktor för fjärde generationens kärnkraft

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

150 000

150 000

150 000

Sverigedemokraterna anslår medel för både forskning och utveckling samt uppförande av en svensk forskningsreaktor. Anslagets storlek bygger på den skrivelse som överläm­nades till Vetenskapsrådet och Kungliga Vetenskapsakademien där budget var satt till drygt 1,5 miljarder kronor under perioden 2013–2023. För att med god marginal inte under­skatta kostnaden så anslås 150 miljoner kronor årligen för detta från och med 2020.

2:3 Vätgasstrategi

 

Förslag 2020

Beräknat 2021

Beräknat 2022

Avvikelse från regeringen

100 000

100 000

100 000

Anslaget avser medel för att fler pilotanläggningar ska komma på plats i syfte att bygga upp en infrastruktur för såväl lättare som tyngre fordon samt för att vidareutveckla tekniken i en vätgasstrategi för Sverige.

 

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

 

Tobias Andersson (SD)

Eric Palmqvist (SD)

Josef Fransson (SD)