Motion till riksdagen
2019/20:2400
av Sofia Westergren och Marléne Lund Kopparklint (båda M)

Ansvarsfördelning i välfärdssystemen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ansvarsfördelning i välfärdssystemen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Samhället och invånarnas livssituation blir allt mer komplexa, inte minst när det gäller människor i behov av stöd och vård. Vi har dock aldrig kunnat erbjuda så mycket service och hjälp från samhället som vi kan göra idag vilket är mycket positivt, men det innebär också att komplexiteten i systemet vuxit och att ansvarsfördelningen blivit extremt otydlig, inte minst för de individer som är i behov av stöd och hjälp från många olika håll. Det kan till exempel röra sig om kroniskt sjuka med multipla diagnoser, äldre människor med många olika åkommor eller intermittenta besvär och så vidare.

Vi har i många omgångar de senaste åren kunnat läsa om människor som tar livet av sig på grund av uteblivna insatser eller på grund av att de alltför länge blivit slussade runt i de olika systemen utan att få rätt eller tillräckligt med hjälp. Nedan är ett axplock av händelser som uppmärksammats i media de senaste åren, där människor tagit livet av sig på grund av ett välfärdssystem som inte fungerar:

”Tyra, 20, fick inte den assistans hon behövde för att sova tryggt, trots att hon hade cirka 20 andningsuppehåll per dygn. Det ansågs inte ingå i hennes grundläggande behov. Hon ansåg sig inte få tillräcklig hjälp för att leva ett värdigt liv och till slut orkade hon inte mer.” – Metro 11 juni 2019.

”Efter olyckan levde Erland elva år med kronisk smärta. Men en vistelse hos en ryggspecialist ledde till att Försäkringskassan drog in hans sjukpenning. Dagen efter beskedet tog Erland sitt liv – bara 55 år gammal.” – Expressen 24 april 2018.

”14-åriga Emma blev lovad en snabb läkartid, men fick i stället beskedet att vänta i 25 dagar. Under tiden hann hon ta sitt liv – och nu kritiseras vården av Ivo.” – Svenska Dagbladet 23 augusti 2019.

Listan över människor som tagit sitt eget liv på grund av uteblivna eller försenade insatser de senaste åren kan göras lång. Det kan handla om utebliven eller indragen assistans, det kan handla om utebliven psykiatrisk vård, det kan handla om smärtproble­matik som förblir obehandlad och så vidare. Det handlar helt enkelt om individer som till sist väljer att ta sitt eget liv för att deras livsbörda blir alltför stor. Detta är inte acceptabelt och här måste det nu bli en förändring.

Att människor tar livet av sig på grund av ett välfärdssystem som inte fungerar är en lika stor katastrof för samhället som för den enskilde och dess anhöriga. Det är också en stor ekonomisk förlust för samhället då slussandet i sig kostar enorma summor. Om alla kan få rätt vård och rätt insatser i tid så skulle den samhällsekonomiska besparingen vara enorm.

För att förhindra att folk faller mellan stolarna i vård- och omsorgssystemen och för att förhindra att människor tar livet av sig på grund av uteblivet eller felaktigt stöd så behövs det en förändring som gör dels att det blir tydligare vem som tar ansvaret, dels att någon alltid måste ta ansvaret så att ingen riskerar att hamna mellan stolarna och dels att våra olika professioner inom vården, landets kommuner, olika myndigheter och så vidare samarbetar på ett kostnadseffektivt och för individen positivt och effektivt sätt. Vi behöver gå från dagens system som utgår från olika kompetenser och specialiteter, ett system där myndigheter, sjukvård, kommuner och landsting tillsynes motarbetar varandra till ett system som fokuserar på individen och dennes totala behov.

Vi behöver säkerställa att det alltid finns någon som är ansvarig för personer i behov av vård och omsorg och koordinera insatserna mellan olika vårdinrättningar, myndig­heter, kommun och landsting och därmed förhindra att individer faller mellan stolarna. Därför bör riksdagen besluta om att starta en utredning för att förändra hela socialför­säkrings- och sjukvårdssystemet som ser till hela människan genom att utreda:

 

 

Sofia Westergren (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)