Motion till riksdagen
2019/20:2249
av Sten Bergheden (M)

Stöd till ökad vaccination mot TBE


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för statligt stöd för att låta Skaraborg vara ett pilot- och försöksområde där man erbjuder gratis vaccination, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att TBE-vaccinering bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Några områden i Sverige är speciellt drabbade av TBE-fall som är en allvarlig fästing­smitta som kan orsaka exempelvis svårartad hjärnhinneinflammation. Skaraborg runt Vänern och Vättern är ett hårt drabbat TBE-område, och stora delar av Stockholms skärgård är ett annat område drabbat av TBE. Sjukdomen är allvarlig och kan resultera i långvarig sjukskrivning och ge de drabbade livslånga besvär.

Skaraborg skulle kunna bli ett pilotprojekt och ett försöksområde där vaccineringen skulle erbjudas gratis och dessutom bör TBE-vaccinering ingå i det allmänna vaccina­tionsprogrammet.

Kostnaden för att vaccinera sig mot TBE är relativt hög och risken finns att människor som lever i dessa områden avstår från att vaccinera sig på grund av ekonomiska skäl. Om TBE-vaccin skulle ingå i den allmänna vaccineringen skulle det både förebygga och begränsa skadorna av TBE och därmed minska kostnaderna för sjukskrivning och framför allt minska det mänskliga lidandet.

 

 

Sten Bergheden (M)