Motion till riksdagen
2019/20:1857
av Johnny Skalin och Angelica Lundberg (båda SD)

Översyn av tillsatser i mat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att på ett övergripande och seriöst plan, via oberoende och statligt finansierade forskare, utreda tillsatsers effekter – i kombination eller enskilt – i livsmedel samt att utifrån resultatet skyndsamt föreslå riksdagen lämpliga åtgärder, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Tillsatser förekommer i dag i en mängd olika livsmedel. Vissa tillsatser kan kanske vara harmlösa åtminstone var för sig, medan andra troligen förtjänar en ökad tillsyn för att tillse att konsumenterna inte riskerar onödiga risker. Särskilt bör den eventuella risken för de effekter tillsatserna tillsammans kan leda till utredas.

Det bör även ske en ordentlig översyn av vilka risker enskilda tillsatser som till exempel smakförstärkare eller olika typer av sötningsmedel medför. I dag krävs det att forskningen är överens för att EU ska stoppa en tillsats. Vi menar istället att försiktig­hetsprincipen bör råda och att tillsatser inte bör godkännas i Sverige innan det är utrett att de inte var för sig eller tillsammans är farliga för oss.

Många tillsatser godkändes för 2030 år sedan och ingen omprövning har sedan dess skett, trots ändrade konsumtionsmönster och nya rön om hälsoeffekter.

För att garantera ett så pass gott resultat som möjligt bör fokus ligga på riskvärde­ring utifrån de instanser som inkommer med riskbedömningar med rimliga utgångs­punkter och utan hänsyn tagen till vad EU rekommenderar eller kräver.

 

 

Johnny Skalin (SD)

Angelica Lundberg (SD)