Motion till riksdagen
2019/20:1838
av Rickard Nordin (C)

Förenklad process för att skrota bilar där ägaren inte är kontaktbar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förenkla processen för skrotning av bilar utan kontaktbar ägare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns ungefär 8 miljoner fordon i trafik i Sverige. Samtidigt finns ungefär 2,5 miljoner avställda fordon. Anledningen till avställningarna kan variera, alltifrån att fordonet inte är i kördugligt skick till säsongsvariationer, där vissa fordon bara används på sommaren.

Det finns dock en kategori bilar som helt i onödan står som avställda, trots att de kunde skrotats. Bilar som är bortom all räddning och har ringa ekonomiskt värde, men där ägaren inte går att kontakta. Det kan handla om människor som flyttat utomlands och lämnat bilen i Sverige, eller där ägaren har hemlig adress och telefonnummer och inte är intresserad av bilen och därför helt sonika struntar i den utan konsekvens.

Denna typ av fordon står ofta på skroten och väntar på att bli skrotade utan möjlig­het att bli så. Helt i onödan. Bättre vore om möjligheten fanns att faktiskt skrota dem för att inte uppta plats och att återvinna metallen och andra viktiga komponenter. Att se över reglerna kring skrotning där ägaren inte är möjlig att kontakta vore därför att föredra.

 

 

Rickard Nordin (C)