Motion till riksdagen
2019/20:1801
av Peter Helander och Per Åsling (båda C)

Värna ett levande fäbodbruk


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en samlad handlingsplan för att värna ett levande fäbodbruk och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en översyn av ägofredslagstiftningen så att fortsatt fäboddrift kan bedrivas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våra fäbodar är, trots sin relativt ringa omfattning, mycket viktiga bland annat för bevarande av den biologiska mångfalden, värdefulla natur-, byggnads- och kultur­miljöer och för att värna utrotningshotade husdjursraser. En fäbod är något av en modell för ett hållbart sätt att leva och cirkulär ekonomi i praktiken. Fäbodarna är välbesökta och viktiga för besöksnäringen. Fäbodbrukarna är företagare och behöver bra villkor för lönsamhet och kunna verka.

Det finns utmaningar för fäbodverksamheten och fäbodbrukarna. Jag anser det nödvändigt att åtgärder vidtas för att bland annat öka kunskapsspridningen om fäbod­bruket, underlätta generationsövergångar, förbättra möjligheter att förebygga och skydda sig mot rovdjursangrepp på djuren och ge förutsättningar för ökad lönsamhet genom bättre stöd och villkor. Jag föreslår att regeringen arbetar fram en samlad handlingsplan för att värna ett levande fäbodbruk. Detta bör ges regeringen till känna.

Ett fritt hållande av djur på skogen är både karaktäristiskt för fäbodbruket och en förutsättning för fortlevnad av tradition och det kulturella uttryck som fäbodverksam­heten representerar. Det finns behov av åtgärder för att klargöra kunskap och fakta om gällande betesrättigheter, minska och föregå potentiella markkonflikter och bevara det utrymme fäbodbruk behöver i form av tillgång till betesmarker. Här kan kommuner, myndigheter och olika organisationer samverka med praktiska, lokala initiativ.

För att värna den fria betesrätten (mulbetesrätten) som är så avgörande viktig för fäbodbruket anser vi att det behövs ett klargörande av rättsläget avseende ägofredslag­stiftningen. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Peter Helander (C)

Per Åsling (C)