Motion till riksdagen
2019/20:1736
av Solveig Zander och Martina Johansson (båda C)

med anledning av skr. 2019/20:4 Riksrevisionens rapport om bostadsbidrag och trångboddhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen när det gäller utformningen av bostadsbidraget och trångboddhetsnormen särskilt bör beakta olika familjekonstellationer och ensamstående föräldrars situation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen framför i sin skrivelse att man har gett en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av reglerna för bostadsbidrag och underhållsstöd. Riksrevisionen pekar i rapporten på att det är oklart om, och i så fall hur, den nu rådande trångboddhets­normen[1] används. Dessa normer används t.ex. inte vid bedömningen av bostadsbidrag och övriga ärenden inom familjepolitiken. Centerpartiet välkomnar utredningen men vill samtidigt tillföra ytterligare perspektiv.

Bostadsbidraget får inte vara utformat så att det hämmar barnens rätt till båda sina föräldrar. När familjer bryts upp är det inte ovanligt att föräldrarnas ekonomiska villkor förändras på helt olika sätt. För föräldrar som har barnen tidvis boende hos sig gäller att bostaden måste ha minst två rum och kök samt vara minst 40 m2 stor. Motsvarande krav gäller inte för föräldrar med hemmavarande eller växelvist boende barn.

En faktor som påverkar bostadsbidraget är antalet dagar som respektive förälder har vårdnaden, vilket avgör om barnen betraktas som hemmavarande eller umgängesbarn. Enligt samtal med Försäkringskassan är den gränsen tolv dagar per månad, dvs. cirka tre dagar per vecka. Vi menar att denna gräns förefaller väl restriktiv. Det innebär att en förälder som har vårdnaden om sitt barn ca 40 % av tiden riskerar att inte beviljas bostadsbidrag.

Den tilltagande floran av familjekonstellationer ställer krav på socialförsäkrings­systemen att skapa flexibla och hållbara lösningar som möter vår tids behov. Allt fler barn lever inte i traditionella familjekonstellationer. I diskussionen om trångboddhet och bostadsbidrag bör detta beaktas.

 

 

Solveig Zander (C)

Martina Johansson (C)

 


[1] Trångboddhetsnorm 3 ­– Alla i hushållet ska ha ett eget sovrum förutom makar som kan dela. Bostaden ska även ha ett kök och ett vardagsrum.