Motion till riksdagen
2019/20:1585
av Angelika Bengtsson (SD)

Översyn på säl och skarv i Blekinge


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn om att införa allmän jakt på gråsäl och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om gråsäl och skarv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gråsälar och skarv är djur som det finns gott om i Blekinges skärgård. På senaste tiden har de ökat i antal lavinartat.

Sälar och skarvar äter stora mängder fisk, som i sin tur påverkar fiskerinäringen som redan arbetar i svåra förhållanden. Den mängd fisk som sälar och skarv får i sig är mycket högre än det en yrkesfiskare fångar in under ett år. De drabbas hårt i och med att bestånden växer (7 % årligen i Östersjön) men inte i samma takt som fiskebestånden.

Gråsälarna har de senaste åren synts allt längre in vid skärgården runt Karlskrona­trakten. Sen säljakten reducerats har antalet sälar i bestånden ökat. Därför borde en översyn göras om man ska inkludera säljakt i den allmänna jaktperioden, på samma grund som man vill bevara hållbara stamstorlekar inom allmänna viltjakten. Varje år får 600 sälar skjutas, varav endast hälften skjuts, av de 30 000 som finns i Östersjön. Genom att ha allmän jakt på gråsäl skulle vi kunna återställa bestånden och återställa balansen i stammen, och inte minst det ekologiska systemet.

I översynen bör man även återkomma med vad man avser göra med de restprodukter som inte används.

 

 

Angelika Bengtsson (SD)