Motion till riksdagen
2019/20:1381
av Hanna Westerén m.fl. (S)

Hållbar energiförsörjning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att för att nå Sveriges högt uppsatta miljö- och klimatmål fortsatt verka i enlighet med den ingångna energiöverenskommelsen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leveranssäkerhet och en låg miljö­påverkan som levererar el till konkurrenskraftiga priser. Den blocköverskridande överenskommelsen på energiområdet är en milstolpe som skapar långsiktighet för marknadens aktörer, inte minst elintensiva industrier, och den bidrar till nya jobb och investeringar i Sverige.

Den förnybara elproduktionen ska byggas ut så att elsystemet blir 100 procent förny­bart till 2040. Genom moderniseringar och effekthöjningar av vattenkraften, vindkraft, energilagring, el från högeffektiv kraftvärme baserad på avfall och bio­bränslen och utbyggnad av solceller ska Sverige klara utfasningen av kärnkraften, samtidigt som vi behåller en trygg elförsörjning.

Den svenska modellen utvecklas med trygg och hållbar el. Regering och riksdag bör därför i enlighet med Energiöverenskommelsen och Sveriges högt satta miljö- och klimatmål prioritera följande.

 

 

Hanna Westerén (S)

 

Isak From (S)

Marlene Burwick (S)

Malin Larsson (S)

Magnus Manhammar (S)

Markus Selin (S)