Motion till riksdagen
2019/20:1243
av Magnus Manhammar (S)

Översyn av försäljningen av biljetter i andra hand


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över försäljningen av evenemangsbiljetter i andra hand och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid populära konserter och evenemang är det vanligt att biljetter säljs i andra hand. Både privatpersoner och företag kan annonsera ut och sälja andrahandsbiljetter. Eftersom en person eller ett företag som säljer biljetter i andra hand får sätta precis vilket pris de vill, säljs i stort sett alltid andrahandsbiljetter till ett betydligt högre pris än vid förstahandsförsäljning. I Sverige är det lagligt att köpa, byta och sälja biljetter i andra hand, medan flera andra länder inom EU har lagstiftning som reglerar försälj­ningen. I till exempel Frankrike är vidareförsäljning av evenemangsbiljetter förbjuden. Bötesbeloppet ligger på 15 000 €, och om brottet upprepas ligger boten på 30 000 €.

Riksdagen bör tillse att regeringen undersöker hur försäljningen av andrahandsbiljetter fungerar och se över möjligheten att införa en reglering eller ett förbud av densamma.

 

 

Magnus Manhammar (S)