Motion till riksdagen
2019/20:1097
av Joakim Järrebring (S)

Handlingsplan för att leda den digitala transformationen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga behovet av en nationell handlingsplan och förstärkt ledarskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På ett övergripande plan har Sverige goda förutsättningar att dra nytta av digitalisering­ens möjligheter och hantera dess utmaningar.

Vi rankas högt i internationella jämförelser. År av satsningar inom innovation och infrastruktur har gett oss en stark grund att stå på och de flesta internationella index placerar Sverige på en topposition.

Just nu krymper dock försprånget till andra länder.

För att uppnå ett hållbart samhälle där alla är inkluderade och med en fungerande välfärd är det helt och hållet nödvändigt att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt.

Vår decentraliserade samhällsmodell har på många sätt tjänat Sverige väl, men den typ av paradigmskifte som vi som samhälle nu befinner oss i ställer stora krav på auto­matiserad och blixtsnabb behandling och utbyte av data. Den defragmenterade struktur som finns inom den offentliga förvaltningen innebär i bästa fall en bromskloss och i värsta fall ett hinder för utveckling.

Den nyinrättade myndigheten Digg har som uppdrag att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig. Det är bra, men det behövs också ett förstärkt politiskt ledarskap.

Idag har Sverige en nationell strategi för digitalisering, med definierade delmål i form av: digital kompetens, digital trygghet, digital innovation, digital infrastruktur samt digital ledning.

Inom samtliga fem områden har det lämnats lägesrapporter till regeringen och kun­skapsläget om vad som behöver göras för att Sverige ska leva upp till målet att Sverige ska bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter är gott.

OECD konstaterade i sin rapport Going digital in Sweden från 2018 att trots att alla byggblock är på plats så brister det i koordinering och att det skulle behövas ett tydligt ledarskap inom regeringen för att dirigera orkestern på allvar.

Mycket är alltså redan gjort. Det som behövs nu är att gå från ord till handling. Det behövs en politik för genomförande och en konkret nationell handlingsplan och ett tyd­ligt maktcentrum i regeringen för att leda den digitala transformationen.

 

 

Joakim Järrebring (S)