Socialutskottets betänkande

2019/20:SoU17

 

Förbättrade möjligheter till bilstöd

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken.

Lagändringarna innebär förbättrade möjligheter till bilstöd. Sådant stöd ska som huvudregel endast kunna lämnas för bilar vars utvändiga höjd inte överstiger 2 050 millimeter. Nivån på tilläggsbidrag A höjs från 30 000 kronor till 50 000 kronor, och tilläggsbidrag B höjs från 40 000 kronor till 60 000 kronor. Anpassningsbidrag ska i vissa fall kunna lämnas även för anordningar som är att anse som standardutrustning i bilen eller för normalt förekommande tilläggsutrustning till bilen. Kravet på särskilda skäl för att anpassningsbidrag ska kunna lämnas för ett fordon som är äldre än fyra år eller har framförts mer än 6 000 mil ska tillämpas endast första gången ett sådant bidrag beviljas.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2020.

Utskottet föreslår att riksdagen avslår motionsyrkandena.

I betänkandet finns två reservationer (SD, KD, L).

Behandlade förslag

Proposition 2019/20:107 Förbättrade möjligheter till bilstöd.

Fem yrkanden i följdmotioner.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Förbättrade möjligheter till bilstöd

Reservationer

1.Framtida utformning av bestämmelser om bilstöd, punkt 2 (SD)

2.Specialanpassade bilbarnstolar, punkt 3 (SD, KD, L)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionerna

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2019/20:107.

 

2.

Framtida utformning av bestämmelser om bilstöd

Riksdagen avslår motion

2019/20:3545 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD) yrkandena 1–3.

 

Reservation 1 (SD)

3.

Specialanpassade bilbarnstolar

Riksdagen avslår motionerna

2019/20:3531 av Pia Steensland m.fl. (KD) och

2019/20:3545 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD) yrkande 4.

 

Reservation 2 (SD, KD, L)

Stockholm den 28 maj 2020

På socialutskottets vägnar

Acko Ankarberg Johansson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Camilla Waltersson Grönvall (M), Sofia Nilsson (C), Karin Rågsjö (V), Jessica Rosencrantz (M), Louise Meijer (M), Roger Haddad (L), Gunilla Svantorp (S), Johanna Haraldsson (S), Markus Selin (S), Mattias Vepsä (S), Niklas Karlsson (S), Angelika Bengtsson (SD), Katja Nyberg (SD), Martin Kinnunen (SD), Camilla Brodin (KD) och Emma Hult (MP).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2019/20:107 Förbättrade möjligheter till bilstöd.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om proposition. Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Två motioner har väckts med anledning av propositionen. Förslagen i motionerna finns i bilaga 1.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås vissa förändringar i socialförsäkringsbalken som innebär förbättrade möjligheter till bilstöd. Regeringen föreslår att bilstöd som huvudregel endast ska kunna lämnas för bilar vars utvändiga höjd inte överstiger 2 050 millimeter. Det innebär att anpassningsbidrag i vissa fall kommer att få lämnas för att anpassa en lägre bil genom att sänka dess golv. Därutöver föreslås att nivån på tilläggsbidrag A höjs från 30 000 kronor till 50 000 kronor, och att tilläggsbidrag B höjs från 40 000 kronor till 60 000 kronor. Vidare föreslås att anpassningsbidrag i vissa fall ska kunna lämnas även för anordningar som är att anse som standardutrustning i bilen eller för normalt förekommande tilläggsutrustning till bilen. Det föreslås också att kravet på särskilda skäl för att anpassningsbidrag ska kunna lämnas för ett fordon som är äldre än fyra år eller har framförts mer än 6 000 mil ska tillämpas endast första gången ett sådant bidrag beviljas. 

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2020.

Utskottets överväganden

Förbättrade möjligheter till bilstöd

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken som innebär förbättrade möjligheter till bilstöd. Motionsyrkandena om framtida utformning av bestämmelser om bilstöd och om bilbarnstolar avslås.

Jämför reservation 1 (SD) och 2 (SD, KD, L).

Gällande rätt

Bilstödet regleras i 5 kap. 9 §, 52 kap., 107 kap. 15 § och 112 kap. 4 § socialförsäkringsbalken (2010:110), förkortad SFB, samt i förordningen (2010:1745) om bilstöd till personer med funktionshinder.

Av 5 kap. 9 § SFB framgår att bilstödet är en bosättningsbaserad förmån.

För att den försäkrade ska kunna beviljas bilstöd krävs att han eller hon på grund av ett varaktigt funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att anlita allmänna kommunikationer. Bilstöd kan även lämnas till en försäkrad förälder som har ett försäkrat barn som har sådana funktionshinder (52 kap. 2–3 §§ SFB). Den försäkrade ska även tillhöra någon av de fem bidragsgrupper som framgår av 52 kap. 10–13 §§ SFB.

Enligt 52 kap. 8 § SFB lämnas bilstöd för

  1. anskaffning av personbil klass I, motorcykel eller moped
  2. ändring av ett fordon som avses i 1 och kostnader i samband med detta samt justering och reparation av ändringen
  3. anskaffning av en särskild anordning på ett fordon som avses i 1 och kostnader i samband med detta samt justering och reparation av anordningen
  4. kostnader för körträning som behövs före och efter sådana åtgärder som anges i 2 och 3 och kostnader i samband med detta
  5. körkortsutbildning i samband med anskaffning av motorfordon.

Bilstöd kan lämnas i form av olika bidrag (52 kap. 5 § SFB):

      grundbidrag

      anskaffningsbidrag

      tilläggsbidrag

      anpassningsbidrag

      bidrag för körkortsutbildning.

Enligt 52 kap. 18 a–18 c §§ SFB förekommer tilläggsbidraget i tre olika former:

      tilläggsbidrag vid behov av efteranpassning (tilläggsbidrag A)

      tilläggbidrag för särskilt lämpad personbil (tilläggsbidrag B)

      tilläggsbidrag för särskilda originalmonterade anordningar (tilläggsbidrag C).

Grundbidrag kan som högst lämnas med 30 000 kronor vid anskaffning av motorfordon. Vid anskaffning av motorcykel eller moped uppgår dock grundbidraget till 12 000 kronor respektive 3 000 kronor (52 kap. 15 § SFB).

Anskaffningsbidrag lämnas med högst 40 000 kronor och fastställs utifrån den försäkrades inkomst. Helt sådant bidrag lämnas när den försäkrades årliga bruttoinkomst understiger 121 000 kronor. Överstiger den årliga bruttoinkomsten 220 000 kronor lämnas inte något anskaffningsbidrag.

Tilläggsbidrag A lämnas med högst 30 000 kronor för anskaffning av en personbil klass I till en försäkrad som, för att kunna bruka bilen, har behov av en sådan ändring eller anordning som det kan lämnas anpassningsbidrag för (52 kap. 18 a § SFB).

Tilläggsbidrag B lämnas utöver tilläggsbidrag A med högst 40 000 kronor för anskaffning av en personbil klass I. Bidraget lämnas till en försäkrad som för att kunna bruka bilen behöver en särskilt lämpad personbil (52 kap. 18 b § SFB).

Tilläggsbidrag C lämnas med ett särskilt belopp för kostnader som följer av att bilen har särskilda originalmonterade anordningar, som behövs för att den försäkrade ska kunna bruka bilen (52 kap. 18 c § SFB).

Anpassningsbidrag lämnas för kostnader för att ändra eller skaffa en särskild anordning till ett fordon som det kan lämnas inköpsbidrag för jämte kostnader för att justera eller reparera en sådan ändring eller särskild anordning (52 kap. 19 § första stycket jämfört med 52 kap. 8 § första stycket 2 och 3 SFB). Det krävs att åtgärderna behövs för att den försäkrade ska kunna bruka fordonet.

Inköpsbidrag, dvs. grundbidrag, anskaffningsbidrag och tilläggsbidrag lämnas endast för fordon som anskaffats efter det att ett beslut om rätt till bilstöd har meddelats (52 kap. 6 § SFB). Bidragen får därutöver tillsammans inte överstiga fordonets anskaffningskostnad.

Dom från Högsta förvaltningsdomstolen

I en dom från 2018 (HFD 2018 ref. 76) om huruvida bilstöd i form av anpassningsbidrag får lämnas för en löstagbar bilbarnstol uttalade domstolen bl.a. följande:

Utformningen av regelverket ger vid handen att den anpassning som stöd kan lämnas för ska avse varaktiga förändringar av ett visst fordon. Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening kan anpassningsbidrag komma i fråga endast för sådana fast monterade anordningar på eller ändringar av ett specifikt fordon som innebär en varaktig förändring av fordonet.

Den i målet aktuella bilbarnstolen är specialanpassad för M.T:s son. Stolen fästs med bilens bilbälte och är en löstagbar anordning som inte är kopplad till en viss bil. Det saknas därför förutsättningar för att lämna det sökta anpassningsbidraget. Överklagandet ska således avslås.

Propositionen

Bakgrund

Bilstödet är en förmån som syftar till att främja delaktigheten i samhället för personer med funktionsnedsättning som på grund av ett varaktigt funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller använda sig av allmänna kommunikationer. Ett anpassat transportmedel kan enligt regeringens bedömning öka tillgängligheten till den fysiska miljön och underlätta exempelvis förvärvsarbete eller deltagande i en arbetslivsinriktad utbildning. För personer med funktionsnedsättning som förvärvsarbetar kan möjligheten att parkera i närheten av arbetsplatsen bidra till att de kan leva ett självständigt liv.

Tilläggsbidrag A och B höjs

Regeringen gör bedömningen att den som till följd av sin eller sitt barns funktionsnedsättning har behov av viss anpassning av en bil oftare i dag än tidigare får vissa extra inköpskostnader på grund av att det ställs högre krav på bilens ålder och skick (jfr prop. 2016/17:4 s. 51). Det finns därför enligt regeringen anledning att kompensera för det och med en höjning av nivåerna för tilläggsbidrag A och B skulle bilstödets kompensationsgrad därmed öka. En sådan ökad grad av kompensation medför även att enskilda som till följd av sin funktionsnedsättning har behov av en särskilt rymlig bil får ökade incitament att välja en bil som redan i grundutförandet är lämplig utifrån deras behov (prop. 2016/17:4 s. 53).

För att ytterligare bidra till att uppfylla syftet att ge enskilda stöd vid köp av lämpliga bilar föreslår regeringen att nivån på tilläggsbidrag A höjs från 30 000 kronor till 50 000 kronor, medan det högsta beloppet för tilläggsbidrag B ska höjas från 40 000 kronor till 60 000 kronor. Anpassningsbidrag ska kunna vägras om ett fordon är olämpligt med hänsyn till den form av anpassning som behövs.

Förslag om att införa en höjdbegränsning

Regeringen anser att regelverket bör ändras genom att det införs en höjdbegränsning. Det behövs för att motverka att bilstöd lämnas för bilar som är alltför stora för att vara ändamålsenliga, bl.a. i fråga om tillgängligheten till miljöer där personbilar i allmänhet kan framföras.

Syftet med att införa en höjdbegränsning är enligt regeringen att generellt förbättra de bilstödsberättigades möjligheter att kunna använda bilen i den vanliga trafikmiljön. Regeringen anser att hänsyn bör kunna tas till en ordinarie, genomsnittlig trafikmiljö även vid bedömningen av vilka åtgärder som behövs för att en person ska kunna bruka fordonet. Avsikten med bilstödet är nämligen att den försäkrade ska kunna bruka bilen i nio år, och under denna period kan personens livssituation förändras.

Regeringen föreslår mot denna bakgrund att möjligheten att lämna bilstöd för en personbil klass I ska begränsas så att stöd endast lämnas för en bil vars utvändiga höjd inte överstiger 2 050 millimeter.

Bilstöd ska dock även kunna lämnas för en personbil klass I vars yttre höjd överstiger 2 050 millimeter, om det finns särskilda skäl för det på grund av funktionshindrets art eller andra omständigheter. För en sådan högre bil ska det då kunna lämnas bilstöd för samma ändamål som för en lägre bil.

Enligt regeringens uppfattning krävs inte något ytterligare förtydligande av vad som avses med särskilda skäl. Regeringen anser att behovet av en bil som är högre än 2 050 millimeter på grund av en sådan anledning som framförts av Trafikverket får prövas mot det föreslagna undantaget från höjdbegränsningen enligt 52 kap. 9 § SFB (prop. s. 19).

Anpassningsbidrag till standardutrustning eller normalt förekommande tilläggsutrustning

Regeringen föreslår att om det finns särskilda skäl för det ska anpassningsbidrag kunna lämnas även för anordningar som är att anse som standardutrustning i bilen eller för normalt förekommande tilläggsutrustning till bilen.

Motivet till förslaget är att om en person trots försök inte finner en bil på marknaden som har den sammansättning av standardutrustning eller normalt förekommande tilläggsutrustning som han eller hon behöver till följd av en funktionsnedsättning, bör detta fall enligt regeringen behandlas på samma sätt som de fall i vilka det inte varit möjligt att hitta en bil med alla de särskilda originalmonterade anordningar som den försäkrade behöver till följd av sin funktionsnedsättning.

När det gäller frågan om det finns särskilda skäl anför regeringen bl.a. följande (s. 21):

Vid 2017 års reform angavs exempel på vad som kan utgöra särskilda skäl för att göra undantag från begränsningarna i rätten till anpassningsbidrag (prop. 2016/17:4 s. 88) när det saknas någon originalmonterad anordning som det skulle ha kunnat lämnas tilläggsbidrag för. Dessa exempel bör kunna vara till ledning även när det gäller särskilda skäl för att lämna anpassningsbidrag för anordningar som är att anse som standardutrustning eller normalt förekommande tilläggsutrustning. […]

Regeringen delar uppfattningen att det i bedömningen av vilken anordning som den enskilde behöver för att kunna bruka bilen bör tas hänsyn till personens funktionsnedsättning. I fråga om miljö bör dock en ordinarie, genomsnittlig, trafikmiljö beaktas. Avsikten med bilstödet är nämligen att den försäkrade ska kunna bruka bilen i nio år, och under denna period kan personens livssituation förändras. Det är inte möjligt att förutse exakt i vilka situationer som det kan finnas särskilda skäl att bevilja anpassningsbidrag.

Av propositionen (s. 22) framgår att Trafikverket föreslagit att ordet tilläggsutrustning ersätts av ordet tillvalsutrustning, bl.a. eftersom begreppet tilläggsutrustning inte används inom bilbranschen. I denna del anför regeringen att sådana ändringar inte kan genomföras inom ramen för detta lagstiftningsärende eftersom det krävs ytterligare underlag.

Anpassningsbidrag till äldre fordon

Kravet på att det ska finnas särskilda skäl för att lämna anpassningsbidrag för ett fordon som är äldre än fyra år eller har framförts mer än 6 000 mil ska enligt regeringen gälla endast när det ska lämnas anpassningsbidrag för fordonet till den försäkrade för första gången.

Ikraftträdandebestämmelser

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2020.

Motionerna

I kommittémotion 2019/20:3545 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD) föreslås tillkännagivanden om att förtydliga begreppet särskilda skäl för att bevilja undantag från höjdbegränsningen (yrkande 1), om att begreppet särskilda skäl ska definieras i förslaget om anpassningsbidrag till standardutrustning eller normalt förekommande utrustning (yrkande 2) och om att begreppet tilläggsutrustning bör ersättas av tillvalsutrustning (yrkande 3).

I samma motion yrkande 4 föreslås ett tillkännagivande om att bilstödet även bör finnas för specialanpassade bilbarnstolar. Ett liknande yrkande finns i kommittémotion 2019/20:3531 av Pia Steensland m.fl. (KD).

Tidigare behandling

Ett motionsyrkande om stöd till bilbarnstolar behandlades senast i utskottets betänkande 2019/20:SoU8 Stöd till personer med funktionsnedsättning. Utskottet ansåg att motionsyrkandet skulle avslås och hänvisade till den proposition som nu behandlas i riksdagen. Riksdagen följde utskottet (prot. 2019/20:114).

Utskottets ställningstagande

Utskottet välkomnar regeringens förslag som innebär förbättrade möjligheter till bilstöd för personer som på grund av ett varaktigt funktionshinder har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att anlita allmänna kommunikationer.

Det har inte väckts någon motion som går emot att riksdagen nu antar regeringens lagförslag. Utskottet anser således att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.

Utskottet delar regeringens bedömning när det gäller begreppet särskilda skäl för att bevilja undantag från höjdbegränsningen och att begreppet tilläggsutrustning inte bör ersättas av begreppet tillvalsutrustning. Detsamma gäller frågan om att definiera begreppet särskilda skäl när det gäller anpassningsbidrag till standardutrustning eller normalt förekommande utrustning. Motion 2019/20:3545 (SD) yrkandena 1–3 bör därför avslås.

Utskottet är inte heller berett att ställa sig bakom motionsyrkandena om bilstöd för specialanpassade bilbarnstolar. Motionerna 2019/20:3545 (SD) yrkande 4 och 2019/20:3531 (KD) bör därför avslås.


Reservationer

 

1.

Framtida utformning av bestämmelser om bilstöd, punkt 2 (SD)

av Angelika Bengtsson (SD), Katja Nyberg (SD) och Martin Kinnunen (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2019/20:3545 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD) yrkandena 1–3.

 

 

Ställningstagande

Bilstödet är en viktig socialförsäkringsförmån som främjar vuxnas och barns delaktighet i samhället. Vi ser därför positivt på regeringens förslag om ändringar i socialförsäkringsbalken som innebär förbättrade möjligheter till bilstöd.

Vi ser därmed också positivt att det ska bli möjligt att få anpassningsbidrag för att sänka golvet i en bil som understiger den utvändiga höjden av 2 050 millimeter. Vi anser emellertid att det måste förtydligas när det kan finnas särskilda skäl för att bevilja undantag från höjdbegränsningen.

När det gäller regeringens förslag om anpassningsbidrag till standardutrustning eller normalt förekommande utrustning anser vi att begreppet särskilda skäl måste definieras. Detsamma gäller begreppet tilläggsutrustning som vi menar bör ersättas av begreppet tillvalsutrustning eftersom det är det begreppet som Trafikverket uppger används inom bilbranschen.

Regeringen bör återkomma med sådana förslag.

 

 

2.

Specialanpassade bilbarnstolar, punkt 3 (SD, KD, L)

av Acko Ankarberg Johansson (KD), Roger Haddad (L), Angelika Bengtsson (SD), Katja Nyberg (SD), Martin Kinnunen (SD) och Camilla Brodin (KD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motionerna

2019/20:3531 av Pia Steensland m.fl. (KD) och

2019/20:3545 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD) yrkande 4.

 

 

Ställningstagande

Vi noterar att anpassningsbidrag enligt de nuvarande bestämmelserna endast beviljas till fast monterade anordningar på eller ändringar av ett specifikt fordon om anordningen innebär en varaktig förändring av fordonet. Bilbarnstolar kan inte vara fastmonterade eftersom man enligt lag måste förnya och anpassa bilbarnstolar efter barnets ålder och storlek. Vi anser att bilstöd även bör finnas för specialanpassade bilbarnstolar så att barn med funktionsnedsättning kan färdas säkert.

Regeringen bör återkomma med ett sådant förslag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2019/20:107 Förbättrade möjligheter till bilstöd:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.

Följdmotionerna

2019/20:3531 av Pia Steensland m.fl. (KD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att bilstödet omfattar specialanpassade bilbarnstolar och tillkännager detta för regeringen.

2019/20:3545 av Carina Ståhl Herrstedt m.fl. (SD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förtydliga begreppet särskilda skäl för att bevilja undantag från höjdbegränsningen och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begreppet särskilda skäl ska definieras i förslaget om anpassningsbidrag till standardutrustning eller normalt förekommande utrustning och tillkännager detta för regeringen.

3.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begreppet tilläggsutrustning bör ersättas av tillvalsutrustning och tillkännager detta för regeringen.

4.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bilstödet även bör finnas för specialanpassade bilbarnstolar och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag