Konstitutionsutskottets betänkande

2019/20:KU7

 

Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mervärdesskatt vid representation

 

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen antar riksdagsstyrelsens förslag till ändringar­ i lagen om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter.

Förslaget innebär att myndigheter under riksdagen som tillämpar lagen om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter inte längre ska ha rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt vid representation och liknande ändamål. Ändringen innebär att kompensationsrätten för myndig­heter under riksdagen i detta avseende likställs med den kompensationsrätt som myndigheter under regeringen har.

Ändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2020.

Inga motioner har väckts med anledning av framställningen.

Behandlade förslag

Framställning 2019/20:RS6 Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mervärdesskatt vid representation.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Framställningens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mervärdesskatt vid representation

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Framställningen

Bilaga 2
Riksdagsstyrelsens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mervärdesskatt vid representation

Riksdagen antar riksdagsstyrelsens förslag till lag om ändring i lagen (2016:1091) om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter.

Därmed bifaller riksdagen framställning 2019/20:RS6.

 

Stockholm den 16 januari 2020

På konstitutionsutskottets vägnar

Karin Enström

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Karin Enström (M), Hans Ekström (S), Marta Obminska (M), Matheus Enholm (SD), Per-Arne Håkansson (S), Mia Sydow Mölleby (V), Fredrik Lindahl (SD), Tuve Skånberg (KD), Daniel Andersson (S), Tina Acketoft (L), Mikael Strandman (SD), Camilla Hansén (MP), Erik Ottoson (M), Erik Ezelius (S), Lars Jilmstad (M) och Nermina Mizimovic (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlas riksdagsstyrelsens framställning 2019/20:RS6 Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mer­värdesskatt vid representation. Riksdagsstyrelsens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Riksdagsstyrelsens lagförslag finns i bilaga 2.

Inga följdmotioner har väckts med anledning av framställningen.

I framställningen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till riksdagsstyrelsens beslut om framställningen.

Bakgrund

I lagen (2016:1091) om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter, förkortad BEA-lagen, finns ekonomiadministrativa bestäm­melser för sådan verksamhet som Riksdagsförvaltningen, Riksdagens ombudsmän och Riksrevisionen ansvarar för (1 kap. 2 §). För Riksbanken finns särskilda bestämmelser i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank.

Riksdagens myndigheter saknar i likhet med andra myndigheter avdragsrätt för ingående mervärdesskatt. I stället finns det ett särskilt system som kompenserar myndigheterna för deras ingående mervärdesskatt genom ett s.k. rekvisitionsförfarande. Enligt 8 kap. 1 § i BEA-lagen har riksdagens myndig­heter rätt till kompensation för belopp motsvarande ingående skatt enligt mervärdesskattelagen (1994:200) som hänför sig till verksamheten. Bestämmelsen utformades med bl.a. en motsvarande bestämmelse i förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt, som gäller för regeringens myndigheter, som förebild.

Den 1 januari 2017 gjordes vissa ändringar i bestämmelserna i inkomst­skattelagen (1999:1229) och mervärdesskattelagen om avdragsrätt för mervärdesskatt vid representation som avser måltider eller liknande förtäring (prop. 2016/17:1, bet. 2016/17:FiU1, rskr. 2016/17:49). Samtidigt höjdes maxbeloppet för att beräkna avdragsrätt. Ändringarna i mervärdesskattelagen respektive inkomstskattelagen var avsedda att beloppsmässigt ta ut varandra, och det bedömdes att ändringarna inte skulle få någon större ekonomisk effekt för vare sig företag eller de offentliga finanserna. Däremot medförde de höjda beloppsgränserna att myndigheters rätt till kompensation för mervärdesskatt vid representation ökade. För att undvika att ändringarna skulle innebära incitament i myndigheterna för dyrare representationsmåltider avskaffades den 1 juli 2017 kompensationsrätten för myndigheter under regeringen genom en ändring av den nämnda förordningen.

Framställningens huvudsakliga innehåll

I framställningen föreslår riksdagsstyrelsen att 8 kap. 1 § BEA-lagen ändras så att riksdagens myndigheter inte längre ska ha rätt till kompensation för mervärdesskatt om den hänför sig till utgifter för representation. Genom den föreslagna ändringen likställs avdragsrätten för riksdagens myndigheter med den avdragsrätt som gäller för regeringens myndigheter.

I framställningen redovisar riksdagsstyrelsen vidare sin bedömning att det i BEA-lagen inte behöver definieras vad som avses med representation.

 

Utskottets överväganden

Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mervärdesskatt vid representation

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar riksdagsstyrelsens förslag till ändringar i lagen om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter.

Framställningen

Riksdagsstyrelsen konstaterar i framställningen dels att kompensationsrätten för riksdagens myndigheter utformades med motsvarande kompensationsrätt för regeringens myndigheter som förebild, dels att kompensationsrätten för representationsutgifter för myndigheter under regeringen avskaffades den 1 juli 2017 genom en ändring i förordningen (2002:831) om myndigheters rätt till kompensation för ingående mervärdesskatt. Därmed finns det en skillnad i hur riksdagens respektive regeringens myndigheter hanterar kompensation för ingående mervärdesskatt vid representation och liknande ändamål.

Riksdagsstyrelsen konstaterar också att den nuvarande bestämmelsen i BEA-lagen överfördes från 16 § i den tidigare lagen (2006:999) med ekonomi­administrativa bestämmelser m.m. för Riksdagsförvaltningen, Riksdagens ombudsmän och Riksrevisionen, förkortad REA-lagen, när denna upphörde att gälla den 1 januari 2017. I förarbetena till 16 § REA-lagen uttalades att reglerna för riksdagens myndigheter i möjligaste mån ska överensstämma med budgetlagen och de regler som gäller för regeringens myndigheter samt att avvikelser ska kunna motiveras.

Det har enligt riksdagsstyrelsen inte framkommit några omständigheter som innebär att det är motiverat att upprätthålla någon saklig skillnad i rätten till kompensation för ingående mervärdesskatt vid representation mellan å ena sidan riksdagens myndigheter och å andra sidan myndigheterna under regeringen. Riksdagsstyrelsen föreslår därför att riksdagens myndigheter inte längre ska ha kompensationsrätt för ingående mervärdesskatt som hänför sig till utgifter för representation eller liknande ändamål.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2020. Den äldre bestämmelsen ska enligt framställningen fortfarande gälla för utgifter för representation eller liknande ändamål som hänför sig till tiden före ikraftträdandet.

Utskottets ställningstagande

Utskottet ställer sig bakom riksdagsstyrelsens förslag till ändring i lagen om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter. Utskottet tillstyrker därför förslaget.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Framställningen

Framställning 2019/20:RS6 Ändrad kompensationsrätt för riksdagens myndigheter för ingående mervärdesskatt vid representation:

Riksdagen antar riksdagsstyrelsens förslag till lag om ändring i lagen (2016:1091) om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter.

 

 

 

Bilaga 2

Riksdagsstyrelsens lagförslag