Fråga 2018/19:99 Kontanttjänster

av Barbro Westerholm (L)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Sverige är ett av de länder som är på väg att bli ett kontantlöst land. Frågan har uppmärksammats vid flera tillfällen i riksdagen, senast vid ett seminarium den 30 januari 2019, då problem med den minskade möjligheten att använda kontanter belystes utifrån olika aspekter.

I juni 2018 överlämnade en enig Riksbankskommitté sitt betänkande Tryggad tillgång till kontanter (SOU 2018:42) till finansmarknadsminister Per Bolund. Kommittén föreslog att vissa större banker ska vara skyldiga att tillhandahålla kontantuttag och dagskassehantering i sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige. Kommitténs förslag bedömdes främst gynna människor, föreningar och företag i glesbygd. Dessutom gynnas vissa äldre, nyanlända och personer med funktionsnedsättningar, då många i dessa grupper har problem med digitala betalningar. Genom de föreslagna kraven bedömdes också risken minska för att kontantinfrastrukturen bryter samman i delar av landet.

I betänkandet fördes bland annat fram att utvecklingen av tillgången till kontanter i samhället bör ske under kontrollerade former så att allmänhetens och samhällets behov av kontanter tillgodoses. Kostnaderna bedömdes bli begränsade för bankerna.

Genom den snabba avvecklingen av kontanthanteringen brådskar förverkligandet av Riksbankskommitténs förslag. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Planerar statsrådet och regeringen att förverkliga Riksbankskommitténs förslag, och vilken tidsplan gäller i så fall?