Fråga 2018/19:90 Hallands framtida energiförsörjning

av Lars Püss (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Halland är en av landets snabbast växande regioner. Halmstads befolkning förväntas växa med 50 procent de kommande 30 åren. En liknande utveckling ser vi i samtliga halländska kustkommuner. En snabb befolkningstillväxt kommer också att leda till fler arbetsplatser, inte minst inom skola, vård och omsorg. Samtidigt som denna organiska befolkningstillväxt sker står vi inför ett tydligt skifte när fossila bränslen ska avvecklas och ersättas med energiproduktion som inte försvårar klimathoten.

Svenska Kraftnäts senaste prognos visar att södra Sverige redan vintern 2020/21, alltså om mindre än två år, kommer att ha en mycket ansträngd situation när det gäller effektleveranser. Vid en så kallad tioårsvinter riskerar vi att behöva ransonera elen. Skälen till detta är främst att både kärnkraft och värmekraft delvis avvecklas i framför allt södra Sverige.

Problemet med den riskerade effektbristen skulle kunna lösas om det bara fanns tillräcklig överföringskapacitet. Tyvärr finns inte sådan kapacitet. Något som förvärrar situationen är att ledtiderna för att förstärka stamnäten ofta är mellan 10 och 15 år. När det gäller regionnät får man ofta vänta upp till 10 år.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

Hur kommer statsrådet och regeringen att säkerställa att hallänningarnas behov av el, såväl när det gäller tillgången till fossilfri elproduktion som till överföringskapacitet, kommer att garanteras i dag och i framtiden?