Fråga 2018/19:722 Inkludering av barn med särskilda diagnoser

av Kadir Kasirga (S)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Vi har alla varit barn och vi har alla olika minnen av vår barndom, både fina minnen men även minnen som vi helst skulle vilja bli av med. Det kan handla om att man blev mobbad eller att man som 17-åriga Mio Crona på grund av sin adhd-diagnos inte får åka på scoutläger tillsammans med sina kompisar, enligt medieuppgifter.

Den 13 maj 2019 publicerade Aftonbladet en artikel om Mio Crona som har blivit nekad av scouterna att åka på världsscoutjamboreen i USA.

Scouterna har väldigt bra och inkluderande verksamheter för barn och unga. Det är också en verksamhet som får bidrag från Mcuf och Postkodlotteriet. Det är viktigt att det offentliga stöttar verksamheter som arbetar för inkludering och är öppna för alla barn oavsett bakgrund. Det är också viktigt att det offentliga uppmuntrar organisationer som scouterna att fortsätta med aktiviteter som står för inkludering och mångfald.

Mot denna bakgrund vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vad kan ministern göra för att barn som Mio Crona och andra unga oavsett bakgrund ska kunna vara inkluderade i organisationer som scouterna?