Fråga 2018/19:634 Handlingsplan mot socker

av Mats Wiking (S)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Över halva Sveriges vuxna befolkning har nu övervikt eller fetma, och läget är akut. I fotspåren följer bland annat typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, demens, psykiska sjukdomar och andra följdsjukdomar. Endast fetma beräknas kosta 70 miljarder kronor varje år enligt Folkhälsomyndigheten. Problemen med övervikt och fetma har förvärrats under årtionden, och vi har inte råd med detta längre. Vi måste vända den negativa trenden och förebygga ohälsa.

En viktig orsak till fetman är överkonsumtionen av tomma kalorier i form av tillsatt socker. Den bidrar inte med någon näring till kroppen. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska vi därför maximalt konsumera 10 procent av våra kalorier från tillsatt socker, annars riskerar vi näringsbrist.

Utgår man från dessa rekommendationer borde vi i Sverige förbruka maximalt 20 kilo socker per person och år. Men vi ligger långt över den gränsen. Trots en ordentlig nedgång från början av 2000-talet – då vi förbrukade runt 48,5 kilo socker per person och år – ligger vi fortfarande på runt 40 kilo enligt Jordbruksverkets statistik.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

Hur ställer sig ministern till att ta fram en handlingsplan för att minska överkonsumtionen av godis, läsk och andra sockerrika livsmedel?