Fråga 2018/19:620 Ombyggnationen av E4 genom Nordanstig

av Viktor Wärnick (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den olycksdrabbade E4-sträckan mellan Vattrång och Gnarp i Nordanstigs kommun ska enligt Trafikverkets planering dras om, men olyckligt nog enbart som en så kallad två-plus-ett-väg. Kommunen vill dock att Trafikverket framtidssäkrar vägen och bygger den med fyrfältsstandard, något som Trafikverket menar inte behövs eftersom trafikmängden längs sträckan i dagsläget inte slår i kapacitetstaket.

Detta är ett mycket dåligt förslag för alla som bor och verkar i länen norr om Dalälven! Strypningar längs den viktiga E4:an ska byggas bort, inte byggas till på nytt. Exempelvis borde sträckan mellan Söderhamn och Gävle, som är en två-plus-ett-väg, vara tillräckligt avskräckande och i stället fungera som ett skolboksexempel på hur man inte ska bygga. Det är billigare att göra rätt från början än att bygga till ett körfält i efterhand. Staten borde vara mer långsiktig med sina infrastrukturinvesteringar.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att omdragningen av E4:an mellan Vattrång och Gnarp, i Nordanstigs kommun, byggs med fyrfältsväg i stället för att, som nu är föreslaget, som en så kallad två-plus-ett-väg?