Fråga 2018/19:618 Nya isbrytare

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Vi står inför betydande utmaningar inte minst klimatmässigt, vilket kommer att kräva ett aktivt arbete för att ställa om, såväl av industrin som på politisk nivå. Regeringen har i regeringsförklaringen varit tydlig med att klimatomställningen ska genomsyra politiken, att det klimatpolitiska ramverket ligger fast och att all relevant lagstiftning ska ses över. Detta är välkomna och nödvändiga åtgärder för omställningen.

Regeringen har också uttalat ett tydligt mål att flytta gods från vägtransporter till järnväg och sjöfart, som ett led i arbetet med att minska transportsektorns klimatpåverkan och trängsel. Sjöfarten spelar också en viktig roll i transportsystemet både vad avser passagerartransporter för resande till och från Sverige och för svensk import och export. Cirka 90 procent av vårt lands export och import går via sjöfarten.

Sjöfartsverket har något av en nyckelroll genom ansvaret för de statliga farlederna, lotsning och isbrytning. Sjöfartsverket, som är ett affärsverk, har dock under en lång följd av år brottats med ekonomiska problem; inte minst investeringsbehov i den befintliga fartygsflottan inklusive nya isbrytare utgör betydande ekonomiska utmaningar.

De isbrytare som finns inom Sjöfartsverkets verksamhet i dag är från1970- och 1980-talet. Samtliga börjar bli slitna och skulle behöva bytas ut. Vi kan aldrig i förtid säga hur vintrarna blir, och om det blir tuffa vintrar framöver så kan det finnas en risk för att isbrytningen inte kommer att kunna klara sig inom utsatt tid. I dag har Sverige och Finland ett bra upparbetat samarbete när det gäller isbrytning och dessutom förs samtal med Estland om avtal för isbrytning.

När det gäller nya isbrytare har flera aktörer inom svensk industri uttalat sig positiva till att kunna vara med i arbetet med att ta fram nya isbrytare. Industrin har sagt att man vill vara en partner till svenska staten rörande kommande införskaffning. Detta är något som kan ses som mycket positivt då det skapar arbetstillfällen, forskning, utbildning med mera i Sverige. Ett samarbete med industrin skulle inte bara ge nya isbrytare utan även stärka hela den svenska maritima industrin samt Sverige som sjöfartsnation.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern på behovet av nya isbrytare och hur finansiering av dessa ska ske?