Fråga 2018/19:610 Transportstyrelsens kontroller

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Bussbranschen och åkerinäringen har vid flera tillfällen påtalat hur stelbent och fyrkantigt Transportstyrelsen utför sina företagskontroller. Regeringen har också kritiserat myndigheten för dess snäva tolkningar av regelverket, men inget tycks hjälpa.

Gång på gång visar Transportstyrelsen att de övertolkar lagstiftningen och tolkar regler snävare än lagstiftningens syfte. Lagstiftaren har satt upp tydliga gränser för förarens körtider, raster, annat arbete och dygnsvila. Föraren ska också redovisa sin arbetsdag i sin färdskrivare oavsett om den är analog eller digital. Åkeriägaren har en skyldighet att planera och följa upp sin verksamhet så att förarna har möjlighet att följa lagstiftningen. Åkeriägaren ska informera sin personal om nyheter i lagstiftningen och vid behov också tillse att personalen utbildas; så långt är det gott och väl.

Transportstyrelsen drar sedan iväg de juridiska tolkningarna så till den milda grad att till och med myndigheten själv har svårt att förklara. Hur ska då förare och åkeriägare ha en rimlig chans att hänga med i dessa juridiska krumbukter? Alltför mycket fokus hamnar på administrativa brister, såsom knapptryckningar eller liknande. Många företag inom transportbranschen saknar förtroende för Transportstyrelsens förmåga att utföra sina kontroller, vilket är en mycket allvarlig situation, inte minst för myndigheten själv. Lagstiftningen vilar på tre ben: trafiksäkerhet, konkurrens på lika villkor och förarens sociala villkor. Det är dessa tre ben som är bärande i den här lagstiftningen.

Det vore önskvärt att Transportstyrelsen ägnade tid och kraft åt att påföra sanktionsavgifter på dem som uppenbart fuskar eller manipulerar systemet. Den seriösa åkerinäringen har ett problem med fuskande åkerier och förare och då måste också myndigheterna ägna sin tid och kraft att beivra det medvetna fusket. Det är uppenbart att Transportstyrelsen inte klarar att lösa den uppgiften.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minimera övertolkningen i Transportstyrelsens kontroller?