Fråga 2018/19:590 Ny och uppdaterad nationell cancerstrategi

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har snart innehaft regeringsmakten i fem år. Nu har regeringen lagt fram samtliga aviserade propositioner på riksdagens bord som kan sägas beröra hälso- och sjukvården och som det ska fattas beslut om före sommaruppehållet.

De tre propositionerna handlar om anpassningar av svensk lag med anledning av EU-förordningen om säkerhetsdetaljer på läkemedel, vissa ändringar som gäller PKU-biobanken samt reglering av alkoglass med flera produkter. Därtill det som en regering varje år ska lägga fram: årets ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget.

Regeringen förmår inte att lägga fram en enda proposition som syftar till att förbättra förutsättningarna för patienterna och vårdpersonalen, till exempel inom cancervården. Tvärtom går regeringen i stället emot riksdagens fattade beslut och anger i vårändringsbudgeten att de redan avsatta resurserna i M-KD-statsbudgeten inte ska användas till en ny och uppdaterad nationell cancerstrategi.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Varför har regeringen valt att prioritera bort att lägga fram en ny och uppdaterad nationell cancerstrategi i syfte att förbättra vården för alla cancerpatienter?