Fråga 2018/19:568 Bonus–malus

av Rickard Nordin (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I samband med ”dieselgate” framkom det hur olika biltillverkare påverkat programvaran i bilen till sin fördel vid olika tester. Att kunna påverka programvaran i bilen är dock inget nytt. På marknaden finns ett otal sätt att helt öppet ändra bilens programvara. Vanligast är att låta bilen tro att för lite bränsle sprutas in i motorn. Det ökar bilens prestanda och samtidigt även bränsleförbrukningen och utsläppen – alltså ett slags medveten, laglig dieselgate. Det finns ett otal företag som erbjuder den här typen av tjänst. De flesta sätter fordonets orginalgarantier ur spel, men inte alla. Polestar är ett exempel på motsatsen, där alla Volvos garantier gäller och där omprogrammeringen är helt medveten och öppen. BMW har liknande program.

Problemet i sammanhanget är att fordonsskatten och bonus–malus är baserat på originalbilens värden och inte det som sker i samband med en chippning, eller prestandaoptimering, som branschen själv gärna säger. Det gör att du kan förändra bränsleförbrukningen i bilen och därmed öka utsläppen till det sämre men samtidigt behålla en lägre skattenivå. Det går emot hela poängen med bonus–malus.

Det rimliga är att med ändrade förutsättningar krävs också en omräkning av skatten och påverkan på eventuella andra styrmedel som finns tillgängliga och som påverkas. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Har ministern uppmärksammats på problemet, och vad avser i så fall ministern och regeringen att göra för att hindra att problemet påverkar fordonsbeskattningen?