Fråga 2018/19:553 Leyla Güvens hungerstrejk

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 23 januari i år frågade jag utrikesministern om situationen för Leyla Güven, som hungerstrejkar sedan den 7 november 2018. Jag tackar för svaret och frågar på nytt eftersom hungerstrejken fortfarande pågår.

Güven, som är parlamentsledamot för vänsterpartiet HDP, greps den 31 januari 2018 efter att hon kritiserat den turkiska arméns invasion av Afrin i norra Syrien och riktat andra kritiska uttalanden mot den turkiska regeringen. Hon hotas av ett fängelsestraff på 31 år och 6 månader. Gripandet av Leyla Güven är bara ett av alla exempel på det hårdnande politiska klimatet i Turkiet, som drabbar oppositionen, journalister, akademiker och människorättsförsvarare.

Vid den tredje utfrågningen i Leyla Güvens fall i en domstol i Diyarbakir sa hon att hon skulle inleda en hungerstrejk i protest mot isoleringen av kurdledaren Abdullah Öcalan, som är fängslad på Imraliön sedan 1999. Han har inte fått träffa sina advokater sedan den 27 juli 2011. Senast han träffade någon i familjen var den 12 september 2016. Det finns ingen som helst information om hans hälsotillstånd sedan dess. Sedan Güvens hungerstrejk inletts har Öcalan fått träffa sin bror i 15 minuter, en åtgärd som ansetts långt ifrån tillräcklig. Leyla Güvens hungerstrejk har pågått i 160 dagar när detta skrivs. Mer än 250 andra politiska fångar har inlett hungerstrejker i sympati med Güven.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att de fängslade politikerna i Turkiet ska få sina rättigheter tillgodosedda och för att de som anklagats på politiska grunder ska släppas omedelbart?