Fråga 2018/19:55 Åtgärder mot djurrättsterror

av Lars Hjälmered (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt en granskning av Göteborgs-Posten, GP, har över 200 fall av djurrättsterror utförts mot svenska bönder och djurägare de senaste tre åren. Granskningen beskriver allt från intrång i bostäder till anlagda bränder, misshandel, telefonterror och mordhot – i många fall riktade mot barn. Målet enligt GP är att få bönderna att stänga sina verksamheter.

Vidare rapporterar GP att polisen märkt av en ökning de senaste åren men att det saknas resurser för att utreda anmälningar. Många ärenden samlas på hög och läggs sedan systematiskt ned.

Respekten för människors privata sfär och egendom är grunden för ett fungerande demokratiskt rättssamhälle. När man inte ens kan känna sig trygg i sitt eget hem eller att samhället gör sitt yttersta för att lagföra och straffa dem som vandaliserar ens egendom eller trakasserar de egna barnen så har vi passerat anständighetens gräns.

Djurterrorism handlar inte om djurens väl och ve utan är enbart ett oförtäckt angrepp på demokratin och det svenska rättssamhället. Att ge sig på oskyldiga medborgare och oskyldiga barn kan aldrig motiveras av i bästa fall en missriktad välvilja eller rent av kriminella uppsåt.

Mot bakgrund av allvaret i ovanstående text skulle jag vilja rikta följande frågor till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Bedömer ministern att den förra regeringen har avsatt tillräckliga resurser för att upprätthålla samhällskontraktet för dessa medborgare, och avser ministern att föreslå straffskärpningar på området?