Fråga 2018/19:534 Åtgärder mot internationella stöldligor

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Utländska stöldligor står för över hälften av alla inbrott och huvuddelen av stölder när det kommer till traktorer, entreprenadmaskiner och båtmotorer. Ligorna är extremt brottsaktiva. Efter att de slagit till smugglas stöldgodset snabbt ut ur landet.

I mitt eget hemlän Värmland finns det ett antal utländska stöldligor som är speciellt brottsaktiva utmed riksgränsen mot Norge. Ligorna använder gränsen för multikriminalitet såsom smuggling och häleriverksamhet. Under förra mandatperioden ökade problemen med utländska stöldligor snabbt. Låga straff och få gränskontroller gör Sverige till ett perfekt mål för deras verksamhet.

I februari 2018 sjösatte regeringen vad man kallade för en handlingsplan mot internationella stöldligor. Från riksdagens sida har vi dock inte sett några konsekvenser av detta. Problemet fortsätter att öka. Lyckas vi inte bekämpa de utländska stöldligorna och trygga människors hem och egendom försvagar det tilltron till rättssamhället i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har ministern och regeringen någon plan för hur de utländska stöldligorna ska stoppas, och är regeringen beredd att skärpa straffen och stärka gränsskyddet för att göra Sverige till ett mindre attraktivt mål?