Fråga 2018/19:533 Mediefrihet i Turkiet

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Mediasituationen i Turkiet är sedan länge svår, och ett flertal oppositionella journalister är fängslade. Ett stort antal tidningar har stängt efter beslut av domstol.

Turkiet har tidigare beslutat att stänga den kurdiska tidningen Özgür Gündem. Den 3 april dömdes journalisterna Faruk Eren, Ertugrul Mavioglu, Fehim Isik, Celal Baslangiç, Öncü Akgül, Ihsan Çaralan, Celalettin Can och Dilsah Kocakaya till vardera femton månaders fängelse. Journalisterna bedrev en solidaritetskampanj för tidningen och dömdes efter anklagelser relaterade till terroristpropaganda. Den tidigare chefredaktören Hüseyin Aykol har dömts till tre år och nio månaders fängelse, och motivet var detsamma som för de 15 dömda journalisterna.

OSSE:s representant för mediefrihet, Harlem Désir, uttalade sig samma dag och var besviken över den turkiska domstolens beslut. Domen över journalisterna har ytterligare skadat mediefriheten och yttrandefriheten i Turkiet. Att uttrycka sin åsikt och uttala stöd för kollegor innebär inte att journalister är terrorister. OSSE uppmanar nu Turkiets regering att frige samtliga journalister som sitter fängslade på grund av sitt arbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att den turkiska regimen ska respektera yttrande- och mediefriheten samt att Turkiet ska frige fängslade journalister?