Fråga 2018/19:519 Den svenska kronans ras

av Lars Beckman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Tidningen Dagens industri skriver den 3 april: Kronan sämst i klassen – enda större valutan att försvagas mot euron. Dagens industri skriver även att kronan trots en viss stabilisering fortfarande handlas på krisnivåer. Den svenska kronan är den enda valuta som har tappat mot euron sedan årsskiftet. En av orsakerna som pekas ut av analytiker är svagare utsikter för både tillväxten och inflationen – med en fortsatt expansiv penningpolitik som följd.

Sedan MP-S-regeringen tillträdde har kronan försämrats drastiskt, vilket har fått stora konsekvenser för de svenska hushållen när vi har blivit fattigare gentemot omvärlden. Importvaror blir dyrare, och för de många svenskar som åker på semester utomlands har allt blivit dyrare. Att göra svenskar fattigare jämfört med vår omvärld kan aldrig vara en framgångsrik politik för Sverige.

Regeringens politik utvärderas varje sekund av de marknader som bestämmer värdet på kronan. Betyget fram till i dag måste vara ett kraftigt underkännande av finansmarknaderna för Sveriges förda politik.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att återskapa förtroendet för Sveriges finanspolitik och därmed stärka värdet på vår valuta?