Fråga 2018/19:518 Minskat bostadsbyggande

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Ett fallande bostadsbyggande drar ned de totala bygginvesteringarna både 2019 och 2020. Sammantaget är nu en tidigare het byggkonjunktur under kraftig nedkylning, och nästa år väntas sysselsättningen i byggbranschen minska. Detta skriver Sveriges Byggindustrier, BI, i sin nya konjunkturprognos som medierna har rapporterat om. "Vi får en kylslagen byggkonjunktur. Vi har haft en het byggkonjunktur, men det slängs in lite iskallt vatten i form av bland annat det skärpta amorteringskravet, som slår direkt på det ägda boendet. Vi får ett minskat bostadsbyggande, när det skulle behöva öka", säger Sveriges Byggindustrier i en kommentar till rapporten.

Det fallande bostadsbyggandet får konsekvenser för hela samhället och ekonomin. "Det minskade bostadsbyggandet gör att människor inte kan ta ett jobb och företagen inte får de kompetenser de behöver. Det minskade byggandet dämpar också tillväxten och slår mot hela Sveriges ekonomi", skriver BI rörande det kraftiga fallet i byggandet i Sverige.

BI räknar med att bygginvesteringarna i Sverige sammantaget minskar med 
3 procent 2019 och lika mycket till 2020. I den senaste prognosen, i oktober, väntades bygginvesteringarna också minska med 3 procent 2019. Det som främst drar ned investeringarna är ett fallande bostadsbyggande, där antalet påbörjade bostäder väntas sjunka från 53 000 i fjol till 44 000 i år och sedan ytterligare något, till 39 500 nästa år. BI noterar att det i så fall skulle vara första gången sedan 2014 som antalet påbörjade bostäder är mindre än 40 000. Det är djupt oroande att byggandet av bostäder sjunker i Sverige när vi har ett så stort behov av fler bostäder.

Min fråga till statsrådet Per Bolund är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att byggandet av bostäder i Sverige ska öka i stället för att som nu är fallet – rasa?