Fråga 2018/19:510 Kriminell djurrättsaktivism

av Runar Filper (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Utövare av laglig näringsverksamhet utsätts återkommande för brott av individer och organisationer som ställer sig över lagen och trakasserar utvalda animalieproducenter och företag som sysslar med vidareförädling av animalieprodukter. Det kan exempelvis gälla skinn.

I många fall rör det sig om duktiga företagare som följer regler och arbetar aktivt med djuromsorg. Men ändå tillåts djurrättsaktivisterna att återkommande hota och skada människor, djur och egendom.

Brotten kan till exempel bestå i mordhot, anlagda bränder, materiell förstörelse och utsläppta djur. Hot, hat och brott drabbar både företagare, deras familjer och ibland till och med deras barn, allt för att företagaren till slut ska ge upp och lägga ned sin verksamhet.

Det kan även konstateras att i de fall där till exempel minkar släpps ut ur sina burar så ägnar sig dessa djurrättsaktivister åt kvalificerat djurplågeri.

Förövarna ingår inte sällan i organisationer och nätverk med förgreningar både inom och utanför landet, men ändå utreds dessa brott av lokala polismyndigheter.

Utan att förringa vare sig religiös eller annan politisk extremism är den nya ekoterrorismen både allvarlig och skrämmande. Och straffen för brottsligheten uteblir ofta helt eller blir väldigt lindriga i förhållande till utförda gärningar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Ämnar statsrådet ålägga Rikspolisstyrelsen att ta ett nationellt helhetsansvar för att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism?