Fråga 2018/19:505 Upplevd könstillhörighet bland unga

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I dag har antalet unga som inte känner sig hemma i sin könstillhörighet ökat markant. Regeringen har tagit initiativ för att underlätta för unga att byta kön i statliga register och för att få hjälp även med medicinsk behandling och operationer. Dessa åtgärder verkar dock vara drivna av snarare politisk övertygelse än av evidensbaserad kunskap. Uppdrag granskning avslöjade också nyligen att många unga ångrar sin behandling och sitt byte av kön i det statliga registret.

Innan man underlättar ytterligare för att byta könstillhörighet i statliga register och dessutom gör det lättare att skära i barns kroppar, bör man ha ordentligt på fötterna att det också är en lösning i varje enskilt fall. Då det saknas kännedom om varför så många unga har svårt att acceptera sin könstillhörighet, så saknas också kunskapen om det är rätt lösning för alla att få byta könstillhörighet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta initiativ till en mer djupgående analys av varför unga människor inte känner sig hemma i sin könstillhörighet?