Fråga 2018/19:489 Myggbekämpning

av Ulla Andersson (V)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

I nedre Dalälvsområdet är problemen med mygg omfattande. Sedan många år tillbaka har myggbekämpning pågått, finansierad av kommuner, länsstyrelse och departement. Det har varit återkommande problem genom åren med såväl beslut som med otillräckligt avsatta resurser från statens sida. Ryckighet och brist på pengar har varit återkommande bekymmer. Samtidigt kan vi konstatera att utan denna myggbekämpning skulle folk inte kunna bo kvar. Myggen är ett stort folkhälsoproblem som drabbar människor hårt liksom även djuren, till exempel hästar och kor.

Staten har för i år avsatt 2,5 miljoner kronor via Jordbruksverket, och för att ta del av dessa pengar krävs det 800 000 kronor från annat håll, enligt reglerna som Jordbruksverket har satt upp. Kostnaden för myggbekämpning kräver betydligt större återkommande summor än så. Dessutom behövs årliga tillstånd som regeringen fattar beslut om.

Med anledning av vad som har anförts ovan vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att verka dels för att beslut fattas så att tillstånd kan ges för myggbekämpning i år, dels för att regeringen tillskjuter mer resurser så att pengarna räcker till den myggbekämpning som behövs?