Fråga 2018/19:482 Sjukvård för vuxna som vistas i landet

av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den som får ett ja på asylansökan i Sverige ska ges goda möjligheter till jobb och egen försörjning. Har man däremot fått ett avslagsbeslut inom ramen för en rättssäker process ska man återvända till sitt hemland.  Det är grunden för en reglerad invandring.

Ett land kan i längden inte sända dubbla signaler till dem som inte respekterar det avslagsbeslut de har fått utan i stället väljer att stannar kvar i landet olovligen.

Moderaterna anser att reglerna för rätt till sjukvård för människor som vistas i Sverige utan tillstånd bör återgå till det som gällde före 2013, när rättigheterna utökades. Detta innebär att regioner och landsting endast ska kunna erbjuda akut vård och behandling till vuxna som vistas här olovligen. Barn som saknar rätt att vistas här ska dock fortsatt ha rätt till sjukvård som andra barn.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser ministern och regeringen att ta initiativ till en förändring av regelverket, som innebär att enbart akut vård och behandling ska erbjudas till vuxna som vistas i landet utan tillstånd till det?