Fråga 2018/19:479 Listan över utsatta områden

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Sedan 2015 publicerar polisen rapporter över så kallade utsatta områden. Kunskapen om vilka områden som är utsatta eller särskilt utsatta, vilket innebär att de bland annat karaktäriseras av social problematik, hög kriminalitet och parallella samhällsstrukturer, är viktig för såväl polisen som politiken för att förstå var resurser och olika typer av insatser kan behövas.

Kommunföreträdare vittnar om att polisens rapporter har fungerat som en ögonöppnare och en väckarklocka i arbetet med att bekämpa de kriminella gängen. De särskilt utsatta områdena har sedan rapporterna började publiceras blivit fler, och 2017 tillkom hela åtta bostadsområden på listan.

Det är naturligtvis en mycket oroväckande utveckling som hela rättsväsendet tillsammans med övriga av samhället gemensamt måste arbeta för att bryta. Kunskap är central för att utvecklingen ska kunna brytas, och där utgör rapporterna, tillsammans med annan statistik från exempelvis Brå, en viktig del. I medierna rapporterades i går att polisen nu tvekar att gå ut med information om vilka områden som anses vara utsatta och särskilt utsatta.

Jag vill mot denna bakgrund fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att det skulle vara godtagbart att Polismyndigheten slutade informera allmänhet och beslutsfattare om vilka områden som polisen anser vara utsatta och särskilt utsatta?