Fråga 2018/19:47 Venezuelas president

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter snart sex år under den impopuläre presidenten Nicolas Maduro och 20 år under en socialistregim har Venezuelas befolkning fått nog. Folket, som under större delen av Maduros styre har styrts genom dekret, har levt under enorma ekonomiska svårigheter och omfattande statligt sanktionerade övergrepp, varför det också förkommit stora protester där demonstranter skadats eller till och med dödats. Till råga på detta är Maduro varken demokratiskt vald som president eller att betrakta som en konstitutionellt legitim president.

Med hänvisning till Venezuelas grundlag har den 35-årige ingenjören och ledamoten av landets nationalförsamling, oppositionsledaren Juan Guaidó, därför utnämnt sig som tillförordnad president i landet. Han har en uttalad ambition att utlysa nyval och tycks ha ett mycket starkt folkligt stöd bakom sig.

Reaktionerna från omvärlden har inte väntat. USA, Kanada och större delen av Venezuelas grannländer är bara några av en lång rad stater som erkänt Guaidó som president. Tyskland, Spanien och Frankrike har ställt ett ultimatum: Maduro förväntas hålla nyval inom åtta dagar, annars kommer även dessa länder att stödja Guaidó.

Utrikesministern har tidigare påtalat venezuelaners självklara rätt till demokrati och fred, men i övrigt har det varit förhållandevis tyst. Detta trots att det vore en självklarhet att Sverige likt så många andra länder bör stå bakom Guaidó.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser den svenska regeringen att erkänna Juan Guaidó som Venezuelas tillfällige president eller likt Ryssland och Turkiet fortfarande stå bakom Maduro?