Fråga 2018/19:43 Förstärkning av Tullverket inför brexit

av Cecilia Widegren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen har under lång tid präglats av ovisshet och otydlighet. Så även nu, när det bara är ett par månader kvar tills lagstiftningen tar vid och utträdet blir ett faktum. Oron är inte minst oviss för svenskar i Storbritannien och svenska företag och företagare. Sverige och Storbritannien har sedan lång tid tillbaka ett nära samarbete och goda handelsrelationer. Storbritannien är efter Tyskland och USA en av Sveriges absolut viktigaste handelspartner. Det gäller både små och större företag, där flertalet har en lång tradition av handel med Storbritannien medan andra har funnit denna marknad nyligen. 

När utträdet väl genomförs om ett par månader kommer det att innebära stor press på handelsrelationer i allmänhet och till exempel myndigheten Tullverket i synnerhet, som utöver kontrollen gällande införsel av vapen och narkotika även ska garantera en smidig handel med omvärlden.

Tullverket släpar dessutom redan i dag efter med rekryteringen till följd av ovissheter och otydlighet från den gamla regeringen, som inte under hela mandatperioden fastställde långsiktiga strategier och förutsättningar för Tullverket att förbereda sig, växa och på ett mer önskvärt sätt skapa förutsättningar för en smidigare brexit, läst ur svenska ögon. Utdragna processer har nu lett till förseningar, och det nödvändiga personaltillskott som nu görs täcker bara en dryg tredjedel av behovet. Utöver det ska en digitalisering av myndigheten genomföras, vilket kommer att sluka stora resurser.

Tack vare att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma statsbudget för 2019 vunnit riksdagens gehör har nu Tullverket fått ett efterfrågat och välbehövligt tillskott för bland annat rekrytering av personal. Hur den nu tillträdande rödgröna regeringen ämnar ta sig an detta akuta och så viktiga problem är fortfarande oklart och skapar än mer förvirring i en redan ansträngd situation, om inte regeringen är tydlig. Till detta behöver regeringen snarast möjligt återkomma till riksdagen om på vilket sätt man avser att ta tag i detta. 

Med anledning av ovan vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att fullfölja den förstärkning av Tullverkets resurser som påbörjats i och med budgeten för 2019 samt underlätta rekrytering av fler tullare i allmänhet och nyckelpersoner för brexit i synnerhet?