Fråga 2018/19:41 En ny viltmyndighet

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Frågan om en samlad myndighet för jakt- och viltvårdsfrågor har diskuterats under många år, då frågorna i dag är spridda mellan flera myndigheter och varken jakten eller viltvården får den samlade huvudman de borde ha.

I den tidigare jaktlagsutredningen presenterades delbetänkandet Viltmyndighet – jakt och viltförvaltning i en ny tid (SOU 2013:71). Där förespråkades bland mycket annat en ny myndighet.

Under riksåret 2014/15 biföll kammaren en motion från Moderaterna om en ny myndighet med det samlade ansvaret för jakt och viltvård.

”I dag har Naturvårdsverket huvudansvaret för viltförvaltningen. Det finns dock ett missnöje med verkets hantering av jakt- och viltförvaltningsfrågorna. Därför har riksdagen i ett så kallat tillkännagivande gett regeringen i uppdrag att inrätta en ny myndighet för jakt och viltvård.

I februari i år beslutade regeringen att den så kallade Jaktlagsutredningen skulle avsluta sitt arbete i förtid. Riksdagen anser att detta innebär att vissa viktiga frågor lämnas utan att ha utretts färdigt. Därför uppmanade riksdagen också regeringen att fortsätta utreda vissa frågor som rör jakt och viltvård, som till exempel samernas rätt att jaga, den så kallade fjälljakten, jakt på allmänt vatten, jakt i Sveriges ekonomiska zon, förvaltning av säl och jakt på kronhjort.”

Ett samlat miljö- och jordbruksutskott utskott sa:

”Med bifall till motion 2014/15:2974 yrkande 14 föreslår utskottet ett tillkännagivande om att regeringen ska inrätta en ny myndighet med ansvar för jaktfrågor och viltförvaltning. Utskottet föreslår också ett tillkännagivande om att regeringen ska utreda vissa jaktfrågor.”

I regeringsförklaringen den 21 januari annonserade statsministern återinrättandet av den nya jämställdhetsmyndigheten. Han nämnde dock inte inrättandet av den av riksdagen beslutade viltmyndigheten.

Med anledning av ovanstående till jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

 

När avser regeringen att återkomma med besked om skapandet av en ny viltmyndighet?