Fråga 2018/19:401 Bristen på rastplatser för tung trafik

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Texten här nedan kommer från en åkeriägare som upplever situationen med för få rastplatser som frustrerande. I sitt dagliga värv har förare svårt att finna rastplatser för att ta ut sina lagstadgade raster eller dygnsvila. Vid en kontroll riskerar förare och åkeriägare stora belopp i böter eller sanktionsavgifter eftersom de har kört längre än vad regelverket tillåter. Berättelsen här nedan är bara en av många som jag har fått ta del av. Problemet är stort och skapar en situation där både förare och åkeriägare straffas trots att de inte kan påverka situationen ute på vägarna.

Jag har haft åkeri sedan 2003 och kört uteslutande på Norge, fram till i oktober 2018, då jag började köra på västkusten och Skåne. Det som jag lade märke till direkt, var den enorma brist på rastplatser som finns längs de större vägarna. Jag skulle vilja påstå att det är skandal att E4, E6, E18 och E20, som har så mycket tung trafik, har så få rastplatser.

Strax före jul körde jag söderifrån mot Stockholm. Jag började leta rastplats när jag kört 3 timmar och 52 minuter och lyckades klämma in mig på en redan full rastplats på 4 timmar 28 minuter. Jag hade alltså kört 36 minuter utan att hitta en rastplats!

För några veckor sedan, när jag var på väg norrut, planerade jag in en dygnsvila på rastplatsen strax söder om Sundsvall. Men när jag kom dit var den naturligtvis full, så jag fick sikta in mig på rastplatsen strax norr om Birsta, vilket resulterade i att jag körde 2 minuter mer än tillåtet.

Droppen var ändå i onsdags, när min kompis skulle ta dygnsvila i Ödeshög. Han kom dit i mycket god tid före nio timmar, men naturligtvis var det fullt på båda sidorna av E4:an. Han fortsatte till Mjölby, men det var lika fullt där. Han sökte med ljus och lykta efter någonstans att parkera längs RV 50, men det var fullt överallt. Likaså i Brändåsen och Sickelsta på E20. Det slutade med att han lyckades klämma in sig på LP Truck Stop i Örebro; då hade han kört 10 timmar och 20 minuter, alltså 20 minuter över tillåten körtid.

När han dagen efter berättade om det här, kände jag bara att det här bekräftar precis det jag upplever, att det finns för få och för små rastplatser.

Jag vet att inget kan hända över en natt, men jag anser att det här är ett arbetsmiljöproblem som endast kan lösas av våra folkvalda politiker. Antalet rastplatser är starkt underdimensionerat i förhållande till antalet tunga fordon”.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet rastplatser utmed de större vägarna?