Fråga 2018/19:396 IS-återvändare

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

De svenska medborgare som har rest till Syrien för att delta i IS terrorverksamhet börjar nu återvända till Sverige eller andra länder i Europa. Tyvärr visar olika uppgifter att de återvändande terroristerna fortsätter att begå illegala våldshandlingar i Sverige.

Enligt terrorforskare vid Försvarshögskolan är det anmärkningsvärt många av individerna som återvänt från Syrien som har begått allvarliga brott, och deras våldströskel är lägre än normalt.

Bland de brott som begåtts av återvändare finns grov utpressning, grov misshandel och misshandel, ofredande, övergrepp i rättssak, penningtvättbrott och grova bedrägerier. 

Myndigheterna måste vara mer offensiva och sätta tryck på de personer som återvänder efter att ha varit hos IS eller andra jihadistgrupper i Syrien. Omedelbart efter att de kommit hem så bör de kunna kallas till förhör av Säkerhetspolisen. Det är viktigt att myndigheterna har kunskap om den här kategorin så att deras brottsliga verksamhet inte eskalerar. Det är också viktigt att ta ett helhetsperspektiv och inte låta någon av terroristerna använda det svenska rättssystemet för att undgå straff.

Dessa terrorister återvänder inte bara till Sverige utan även till ett stort antal andra europeiska länder. Det är därför viktigt att de svenska myndigheterna samarbetar inom de befintliga legala system som finns i Europa.

Problemen är akuta och måste skyndsamt prioriteras för att undvika större skada när terroristerna återvänder.

Regeringen har så här långt inte agerat med tillräcklig styrka för att förhindra att de återvändande IS-terroristerna ställs inför rätta och att straff utdöms. Att få legala system på plats är nu akut. Regeringen har haft flera år på sig att vidta åtgärder för att förstärka lagstiftningen i syfte att ställa IS-terroristerna till svars och att se till att rättssystemet har adekvata instrument för att kunna lagföra återvändarna. Detta har regeringen inte skött tillräckligt bra.

Boende i Sverige har rätt att känna sig trygga och vara säkra på att IS-terroristerna lagförs skyndsamt och att samhället inte lämnar fältet öppet så att deras terrorverksamhet kan fortsätta i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

När avser regeringen att presentera lagförslag som statsrådet bedömer kan stoppa IS-terroristerna från att begå fler terrorhandlingar, och kommer dessa att åtföljas av ekonomiska resurser för att möjliggöra för polis, domstol och rättsväsen att fullt ut hindra nya terrorbrott?