Fråga 2018/19:391 Terapi som ska bota hbtq-personer

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Hbtq-personer är särskilt utsatta för hedersförtryck, och ett av hedersförtryckets många vidriga ansikten är omvandlingsterapi.

Tyvärr är inte Sverige förskonat från fenomenet omvandlingsterapi. Det har i år gått 40 år sedan modiga aktivister på Socialstyrelsens trappa och en trotsig Barbro Westerholm tvingade igenom en friskförklaring av homosexuella.

Trots att det inte längre finns något att ”bota” har vi de senaste åren allt oftare hört om människor som blivit tvingade att besöka präster, imamer eller självutnämnda amatörpsykologer för att bli renade från onda andar.

Det handlar om människor som tvingas be i grupp för att bli friska. Problemet gror i unkna hederskontexter, och unga hbtq-personer offras för att skydda och upprätthålla familjens heder. Men det finns verkligen inget hedersamt i att tillåta förlegade och skadliga kvarlevor av homofobi.

Sverige måste få en skarpare lagstiftning på plats för att få bukt med det växande problemet omvandlingsterapi. Malta och vissa regioner i Spanien har sedan tidigare ett uttryckligt förbud, och i somras öppnade den tyska hälsoministern dörren för att det också skulle genomföras i Tyskland. Vi vill också genomföra en rad förslag för att kväva hedersförtrycket och se till att omvandlingsterapin till sist dör ut.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att kartlägga fenomenet omvandlingsterapi och även vid behov kriminalisera omvandlingsterapi?