Fråga 2018/19:390 Systembolaget och gårdsförsäljning

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Att statliga myndigheter, verk och bolag ska vara opolitiska i sin information och sina eventuella reklamsändningar är för de flesta helt självklart. Ändå genomförde Systembolaget under 2017 en omfattande reklam- och propagandaaktivitet för att försöka påverka politiken och politiker att säga nej till gårdsförsäljning av öl, vin och sprit i Sverige.

Nu senast har enligt medieuppgifter tydligen flera vinimportörer till Systembolaget gemensamt gått ut och mer eller mindre propagerat för att stoppa gårdsförsäljningen av öl och vin. Trots detta tog riksdagen beslut under våren 2018 om att godkänna gårdsförsäljning i Sverige.

Att driva politisk propaganda mot politiker eller beslutsfattare i Sveriges riksdag eller på andra politiska nivåer kan inte vara ett rimligt uppdrag som våra statliga myndigheter, verk och bolag ska ägna sig åt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi :

 

Ska statliga myndigheter, verk och bolag driva en aktiv politisk propaganda mot politiker och Sveriges riksdagsledamöter och om inte, vad avser statsrådet att göra för att motverka detta?