Fråga 2018/19:388 Kontroller och resultatredovisning av bistånd

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Ett givarlands mardröm. Så beskrivs historien om en direktör som levde ett lyxliv tack vare svenska biståndsmiljoner. Sverige har varit en av de största bidragsgivarna till organisationen International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) genom Sida och finansierade organisationen från starten 1996 till hösten 2018.

Listan över misskötseln inom organisationen med skyhöga löner, avsaknad av redovisningar, nepotism, återkommande intressekonflikter, lyxliv och misstänkt korruption kan göras lång, och det som framkommit har chockat många – inte minst då det hela har kunnat fortsätta trots enorma brister i rapporteringen kring hur resurser används.

Bevis saknas för att styrelsen för organisationen systematiskt granskat arvoden och ersättningar, och skyhöga arvoden har lett till att personalkostnader har stått för omkring 65 procent av de totala utgifterna. Flertalet resor för direktören, med femstjärniga hotell och business class, saknade såväl inbjudan som skriftlig motivering. Trots att transporter betalats i förväg togs kontanter ut i vad som påstås ha varit resesyfte. Omfattande lån har tagits ut och bidrag betalats till toppchefernas barns privatskolor. Det finns ytterligare exempel på detta haveri, vilket gör det ännu märkligare att det kunnat fortgå.

Trots att Sida årligen har gjort oberoende revisioner samt följt upp ekonomin av ICTSD har man inte kunnat finna några missförhållanden. Det var i stället en brittisk rapport som kunde avslöja detta, vilket inte är särskilt förvånande då den revisionskommitté som skulle granska räkenskaperna och se till att organisationen sköttes korrekt enbart träffades en gång per år vid ett en timme långt möte. Sida har i en kommentar till Svenska Dagbladet sagt att någon ytterligare utredning av organisationen inte är aktuell, av kostnadsskäl.

Det är uppenbarligen oerhört enkelt att kapitalt missbruka mångmiljonbelopp av våra biståndsmedel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förhindra att detta sker igen, och avser statsrådet och regeringen att verka för ökade kontroller samt resultatredovisning av utbetalda biståndsmedel?