Fråga 2018/19:38 Den ryska aggressionen gentemot Ukraina

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Europa pågår sedan år 2014 ett regelrätt krig. Delar av Ukrainas territorium är ockuperat av rysk militär. I de sydöstra delarna understöder Ryssland de ukrainska separatisterna.

Kriget i Ukraina har en omfattande påverkan på civilbefolkningen. Tyvärr talas det sällan om det stora antal internflyktingar som finns i Ukraina. För att internflyktingarna ska förmås att återvända hem behöver kriget upphöra.

Ett exempel på de problem som civilbefolkningen möter i Ukraina är de landminor som finns i de sydöstra landsändarna. Många civila har skadats av dessa vilket utöver mänskligt lidande påverkar möjligheten till ekonomisk utveckling negativt.

Tyvärr respekteras inte de två Minsköverenskommelserna av framför allt den ryska ockupanten. Ej heller respekteras internationell lag. Till stöd för att stoppa den ryska aggressionen har EU beslutat om sanktioner gentemot Ryssland, omvärlden har bistått i förhandlingarna angående Minsköverenskommelserna, OSSE har observatörer på plats, civila internationella organisationer finns på plats och den ryska aggressionen gentemot Ukraina har även behandlats av FN:s säkerhetsråd. Tyvärr verkar ingen lösning på den ryska aggressionen gentemot Ukraina vara inom räckhåll.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder är ministern villig att vidta för att den ryska aggressionen gentemot grannlandet Ukraina ska upphöra och internationell humanitära lag efterföljas?