Fråga 2018/19:373 Stöd till kurder för fängelsedrift, flyktinghjälp och ökad säkerhet

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Flyktinglägret al-Hawl i nordöstra Syrien har kommit att bli ett välkänt läger de senaste veckorna, som följd av rapporteringen av fängslade IS-terrorister. Det är nämligen ett av de ställen dit tillfångatagna IS-sympatisörer förts, men även vanliga civila som flytt våldsamheterna i landet.

Lägret har således också kommit att få betydande problem, dels som följd av brist på resurser för driften av lägret, dels som följd av att vanliga civila bor nära IS-terroristers familjemedlemmar. Som följd av att fanatiska IS-kvinnor systematiskt trakasserar och attackerar andra, bland annat genom att elda upp deras tält, har IS-anhängarna separerats från de andra och hålls just nu i en avskild instängslad del.

Lägerledningen har framhållit behovet av stöd i form av framför allt mat och skydd, varför de också har vädjat till hjälporganisationer och utländska regeringar om hjälp.

Med anledning av detta önskas statsrådet Peter Eriksson svara på följande fråga:

 

Avser statsrådet och regeringen att rikta svenskt bistånd som stöd till kurderna i Syrien i syfte att möjliggöra för dem att hålla IS-sympatisörer inspärrade, säkerställa säkerheten i olika flyktingläger eller på annat sätt bistå i den situation som uppstått i och med Islamiska statens fall?