Fråga 2018/19:351 Beskattning av husbilar

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en undersökning gjord av norska Østfoldforskning kunde man konstatera att semester i husbil var bland de miljömässigt bästa semesterformerna, sett ur ett klimatperspektiv. Undersökningen baserades på vanor hos ett par i 60-årsåldern och under en semestervecka.

Den norska undersökningen baseras på faktorer som transport, övernattning, mat och aktiviteter. Kort sagt, det som normalt ingår i en semester. Resultatet visar att semester i husbilen genererar 300 kilo koldioxid per person, vilket är hälften så stora utsläpp av koldioxid som en charterresa söderut. Nu kan man givetvis inte jämföra en flygresa med en semester i husbil utan att reflektera över skillnaden i sträcka. Det är främst mönstret i våra semestervanor som är det intressanta och de val man kan göra för att minska klimatpåverkan.

En alltför hög beskattning på ”närproducerade” semesterformer riskerar att styra över resandet till flygresor. En husbil är en dyr investering, och den skatt som nu läggs på fordonet innebär att man stänger dörren för människor att semestra på ett klimatsmart sätt. Det blir helt enkelt billigare att flyga till fjärran land än att semestra hemmavid. En husbil körs inte några längre sträckor på ett år, utan det är boendeformen som lockar till husbilslivet. Ser man till det utbud av begagnade husbilar som finns på nätet är den årliga körsträckan i huvudsak under 500 mil.

Den höga skatten trycker även upp hyreskostnaden för ett sådant semesterfordon, och därmed begränsar man möjligheten för de flesta att hyra en husbil. Campingbranschen har varnat för de negativa effekterna av den höga beskattningen och att den riskerar att slå undan benen för den här semesterformen.

Således kan man konstatera att regeringens införande av bonus–malus på husbilar riskerar att få en negativ påverkan på vårt sätt att semestra. Svensk camping har under en lång rad av år haft allt fler gästnätter, och med stöd av den norska undersökningen kan vi konstatera att just camping är ett bra alternativ för klimatet, oavsett om det sker i husbil, husvagn eller tält.

Med husbil och husvagn gynnas en ”lokalproducerad” semester, vilket innebär att fler väljer att semestra hemmavid. Ur ett miljöperspektiv är det en bra lösning eftersom det påverkar klimatet mindre än charterflyg till andra länder. En verklig bonus på en skattesänkning är att den stärker svensk camping och därmed också skapar arbetstillfällen. Att slopa bonus–malus på husbilar ger fler människor möjligheten att semestra klimatsmart, oavsett om man äger eller hyr fordonet.

Resultatet i undersökningen visar att husbilen är ett relativt klimatsmart sätt att semestra. Att semester är viktigt för alla människors välbefinnande torde vara utom allt tvivel. Det blir därför kontraproduktivt att ytterligare beskatta ett bra sätt att semestra. Skatten på en ordinär husbil pendlar mellan 13 000 och 15 000 kronor per år, vilket är en hög kostnad för de flesta med normala inkomster.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att se över den nuvarande beskattningen på husbilar och återgå till den tidigare beskattningen?