Fråga 2018/19:347 Kriminella angrepp mot friluftsverksamheter

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under helgen den 22–24 februari anordnades stövar-SM för rävhundar i Värmland. I samband med tävlingen dyker det upp tre bilar med totalt tolv svartklädda maskerade människor som är tydliga med att de kommer från Hunt Saboteurs Sweden. Då de inser att de kommit försent till samlingsplatsen för att kunna stoppa genomförandet åker de runt i området i syfte att leta upp de olika ekipagen för att störa jaktproven. De maskerade aktivisterna fotograferar och filmar provdeltagarna. Bilder och filmer läggs sedan ut på sociala medier.

Dag två är de maskerade aktivisterna på plats tidigare och fotograferar arrangörerna när de anländer.

Polisen fanns på plats under hela helgen eftersom man väntade sig att dessa aktivister skulle dyka upp. Aktivisterna lyckades inte förstöra SM-proven.

Kriminella djurrättsaktivister har trappat upp sin verksamhet i Sverige under de senaste åren. De utsätter bönder, jägare och djurägare för olika typer av brott, inte minst olaga hot inklusive dödshot. En taktik som används är att mordhota djurägares anhöriga. Nyligen hade SVT planerat ett inslag med hotade djurägare, men alla tillfrågade hoppade av på grund av att hot riktats mot dem. Anhöriga till en journalist som rapporterat om djurrättsrelaterad brottslighet har dödshotats. Detta är naturligtvis ett allvarligt angrepp på demokratin. Det innebär också att den som filmas av maskerade djurrättsaktivister vet att dödshot både mot en själv och mot ens anhöriga kan vara nära förestående.

Under ovannämnda SM-prov frågade en av besökarna om polisen kunde beordra demaskering då vi har ett maskeringsförbud, men polisen bedömde det inte som möjligt att göra ett ingripande. Polisen uppmanade deltagarna att anmäla eventuella brott men sa samtidigt att det sannolikt inte skulle leda till något eftersom det är svårt att avgöra vem som gör vad när aktivisterna är maskerade samt att ärendena skulle få låg prioritet.

Vi ser alltså att i praktiken kan en grupp aktivister skrämma människor som utövar en fullt laglig friluftsverksamhet och därigenom rimligtvis borde vara skyddade av föreningsfriheten. Om kriminella aktivister når framgång i att hindra en grupp medborgare från att utöva sin grundlagsfästa rätt till föreningsfrihet och allmänna sammankomster innebär detta att en gräns har passerats och att vägen ligger öppen för att med olika former av hotfullt agerande hindra fler typer av fullt lagliga intressen och verksamheter. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att stoppa maskerade aktivister från att genom hot och andra brott hindra medborgarnas möjligheter att delta i lagliga friluftsaktiviteter?