Fråga 2018/19:332 Tiggeri

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringens mål om färre utsatta EU-medborgare har inte nåtts. Detta trots en nationell samordnare i frågan och samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien rapporterar SVT. Det finns runt 4 500–5 000 utsatta EU-medborgare som befinner sig i Sverige. I första hand kommer de ifrån Rumänien och i andra hand Bulgarien, säger den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare i Sverige i en intervju i SVT.

Detta är lika många som fanns för tre år sedan, när regeringens dåvarande utredare presenterade regeringens stora kartläggning av tiggeri och utsatthet. Då hade debatten pågått i flera år och regeringen ville koppla ett samlat grepp om frågan.

Regeringen tillsatte en nationell samordnare samt tecknade samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien med syfte att de fattiga skulle få hjälp i sina hemländer och drev frågan i EU. Kommuner och frivilligorganisationer har bistått med härbärgen och nödhjälp. Men enligt den bedömning som den nationella samordnaren gör i dag är antalet lika stort nu som då.

"Min slutsats är att det är väldigt attraktivt att komma till Sverige med det liv vi lever här och med den fria rörligheten är det svårt att stoppa", säger EU-samordnaren till SVT.

Uppenbarligen fungerar inte nuvarande insatser för att minska tiggeriet i Sverige och de utsatta EU-medborgare som utnyttjas.

En konkret åtgärd som skulle göra skillnad är att införa ett nationellt tiggeriförbud i Sverige. Det skulle klargöra hur vi i Sverige ser på tiggeri och pressa Bulgarien och Rumänien att hjälpa sina medborgare.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Nuvarande insatser för att minska tiggeriet i Sverige har inte fått avsedd effekt, så vilka ytterligare insatser avser ministern att vidta för att minska antalet utsatta EU-medborgare som tigger i Sverige?